Prezidentská volební kampaň graduje: spoty kandidátů vysílá ČT

Výtvarník a hudební skladatel Franz, který je také doktorem práv, se rozhodl kandidovat na prezidenta počátkem srpna. Dnes zopakoval, že svou kandidaturu bere vážně a definoval, jak by se měl prezident chovat. Měl by podle něj být autentickým vyslancem občanů ve vysoké politice, naslouchat jim a nepropadnout vlastní neodolatelnosti. "Ne stát se zarputilým Dědem vševědem, který vše ví," řekl Franz.  (Foto ČTK)

Výtvarník a hudební skladatel Franz, který je také doktorem práv, se rozhodl kandidovat na prezidenta počátkem srpna. Dnes zopakoval, že svou kandidaturu bere vážně a definoval, jak by se měl prezident chovat. Měl by podle něj být autentickým vyslancem občanů ve vysoké politice, naslouchat jim a nepropadnout vlastní neodolatelnosti. "Ne stát se zarputilým Dědem vševědem, který vše ví," řekl Franz. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Česká televize od dnešního dne na kanálu ČT24 vysílá předvolební spoty devíti prezidentských kandidátů. Od 2. do 9. ledna je pak lidé uvidí na ČT1, informovala televize na svém webu. Ve veřejnoprávní televizi se budou kandidáti objevovat se svými půlminutovými nebo minutovými příspěvky.

Lidé si poprvé hlavu státu zvolí sami, dříve to dělal parlament. Vítěz nahradí Václava Klause.

Česká televize uvádí, že kandidáti na funkci prezidenta České republiky mají ze zákona vyhrazeno pět hodin bezplatně poskytnutého vysílacího času. Vyhrazený čas si nominovaní rozdělí rovným dílem. Pořady kandidátů budou nasazovány v jednotlivých dnech v pořadí, které bude určeno losem.

Spoty pak bude televize vysílat i před případným druhým kolem voleb, postupující kandidáti budou mít jednu hodinu bezplatného vysílacího času, informovala televize.

Rozhlasové spoty začne vysílat také Český rozhlas, a to od 2. ledna. Na rozhlasových vlnách budou minutové spoty ke slyšení na čtyřech okruzích, a to na Radiožurnálu, na Dvojce, na Vltavě a na síti regionálních stanic.

První kolo voleb je naplánováno na 11. a 12. ledna. Jeden z nezaregistrovaných kandidátů Tomio Okamura však podal stížnost k Ústavnímu soudu, požaduje zrušení části ústavy i prováděcího zákona k přímé volbě. Mezi možnými variantami soudního verdiktu je i odklad voleb, což je v pravomoci Ústavního soudu.