Prezidentští kandidáti už jsou unaveni kampaní, i debata byla ospalá

Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg

Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Duel prezidentských kandidátů ve středu v televizi Nova nepřinesl nová témata a byla patrná únava Karla Schwarzenberga (TOP 09) i Miloše Zemana (SPOZ). Mediální odborník Daniel Köppl ocenil, že se v diskusi dál nezvyšovala agresivita patrná v kampani, v níž už je "přehnané úplně všechno". Politolog Tomáš Lebeda řekl, že z šesté velké diskuse finalistů prezidentské volby se člověk nedozvěděl mnoho nového, jejich dosavadní výroky se pouze cizelovaly.

„Můj nejsilnější dojem dnes je, že debatu neovládl tentokrát aktivním způsobem Miloš Zeman, jako tomu bylo v jiných debatách,“ podotkl Lebeda. Otázkou podle něho je, zda to bylo výkonem moderátorky nebo tím, že už Zeman nemá energii či tím, že změnil taktiku.

„Na kandidátech už je patrná únava, už jsou umletí. Myslím, že je na škodu, že oba volební týmy přehnaly medializaci,“ řekl Köppl. Myslí si, že přehnaně vystupňovaná kampaň včetně mediálních debat už lidi možná „otravuje“. V důsledku to může přinést letargii občanů, tedy opak toho, co oba kandidáti chtějí, a to je nalákat voliče k urnám, míní. Debaty tak zřejmě neulehčí situaci nerozhodnutým, dodal.

Oba politici si možná uvědomují, že stupňovat napětí už nemá cenu, a tak nasadili mírnější tón se sklonem k uklidňování, doplnil Köppl.

Debata se vysílala v rámci speciálu Televizních novin Cesta na Hrad. Druhé kolo voleb začne v pátek a v sobotu bude jasné, zda po Václavu Klausovi nastoupí na Pražský hrad Zeman, nebo Schwarzenberg.

Na Nově debatovali například o sporné amnestii, Zeman i Schwarzenberg by uvítali, kdyby Ústavní soud amnestii zrušil. Část debaty věnovali politici opět tématu poválečného uspořádání. Hovořili i o manželkách a jejich možném postavení prvních dam. Zeman též prohlásil, že se nebude omlouvat za svůj výrok o znásilňování.

Klausova amnestie by měla být zrušena, shodli se Schwarzenberg a Zeman