Příštího šéfa VV vyberou straníci

Radek John

Radek John Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Příznivci opozičních Věcí veřejných – strany přímé demokracie – už napříště nebudou vybírat svého předsedu klikáním na internetu. Novinku, jež má posílit vliv členů platících příspěvky, přinesla celostátní konference VV ve Znojmě. Takzvaní véčkaři už budou moci rozhodovat jen o programu, ne o personáliích.

Spíše než kritika řádných členů přiměl zřejmě stranu ke změně stanov dramatický pokles počtu jejích sympatizantů. Za dva roky jich z původních asi 20 tisíc zbylo 6400. Šéfa VV minulý týden podle informací deníku E15 vybíralo jen 800 z nich.
Konference, která se odehrála ještě podle původních pravidel, podle očekávání potvrdila ve funkci předsedy Radka Johna. Získal 67 hlasů,

19 delegátů bylo proti a dva lístky byly neplatné. Následující období bude podle Johna „druhým poločasem strany ve vysoké politice“. Podle průzkumů by ji nyní volilo necelé procento lidí.

Účastníci rokování potvrdili i všech pět místopředsedů, které si John vybral. Jsou jimi Tomáš Jarolím, Petr Skokan, Jiří Kohout, Jana Drastichová a Kateřina Klasnová, která měla prakticky stejný počet nominací od véčkařů jako John. Ten ji považuje za svoji budoucí nástupkyni. O tom, že by ho mohla vystřídat žena, však hovořil už před rokem a půl. Tehdy měl na mysli Karolínu Peake – vicepremiérku pro boj s korupcí a šéfku vládní platformy LIDEM.

Na Peake a další odpadlíky se ve Znojmě snesla od členů vedení VV vlna kritiky. Ti za opakovaného potlesku delegátů označili uskupení za „stranu postů“ a „přeběhlický projekt“. „Tato přetrvávající útočná politika potvrzuje správnost rozhodnutí odstřihnout se,“ reagovala Peake.

Jsou v opozici, ale funkce si udrželi Navzdory tomu, že VV vystupují jako opoziční strana, si řada jejich členů udržela posty, které získali dříve. Například Radek John nepřišel o funkci šéfa bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Ladislav Němec či Jiří Mach jsou nadále náměstci ministrů školství a zemědělství. Poslanec Michal Babák je v dozorčí radě VZP a šéf jihočeské buňky VV Jiří Lexa zastává stejnou funkci v národním podniku Budvar.