Pro Janečka prý nepřímo pracuje advokátní kancelář, kterou sám kritizoval

Nadační fond proti korupci

Nadační fond proti korupci Zdroj: 7

Advokátní kancelář Šachta & Partners, kterou minulý týden spojil Nadační fond proti korupci (NPFK) s kauzou údajného vyvádění peněz z pražského dopravního podniku na Britské Panenské ostrovy, má podle deníku Právo také obchodní vazby přímo s předsedou fondu - podnikatelem Karlem Janečkem. Ten je totiž v dozorčí radě 5P uzavřeného investičního fondu, který loni skoupil několik firem se sídlem na stejné adrese jako Šachta & Partners, jejichž jednateli byli v minulosti přímo advokáti kanceláře.

NFPK uvedl v souvislosti s kauzou podezřelých obchodů dopravního podniku, kterou odstartovalo zjištění o předražené výrobě jízdenek, že to byla pravděpodobně advokátní kancelář Šachta & partners, kdo žádal za lobbistu Ivo Rittiga vyplacení peněz od firmy Cokeville Assets. Tato společnost získávala z prodejů jízdenek provize a podle fondu figuruje možná i v dalších podezřelých obchodech.

Právo ale přišlo s informací, že fond 5P loni skoupil několik společností, které kromě stejného sídla na smíchovské adrese kanceláře Šachta & Partners spojují i jména bývalých jednatelů, advokátů této kanceláře Davida Michala a Kateřiny Babákové.

Podle Michala tak Janeček sám přes fond 5P využíval služby kanceláře Šachta & Partners. To podle něj dokládá ošidnost dovozování korupčních vazeb pouze ze vzájemných obchodních kontaktů jednotlivých podnikatelů. Za výroky z minulého týdne proto Šachta & Partners hodlá na představitele NFPK podat trestní oznámení.

Janeček na dotaz Práva ale odmítl, že by za spojením kanceláře s podezřelými obchody mohly být nevyřešené konflikty z podnikání. „V žádném případě. Za sebe mohu říct, že jsem ani nevěděl, že pro některé aktivity 5P byly využity služby Šachta & Partners. Se Šachta & Partners nemám osobně nic společného,“ uvedl pro Právo Janeček.

„Není pravda, že by Janeček osobně nevyužil služeb naší kanceláře. Osobně u nás v kanceláři podepisoval řadu smluv, které s jeho společností RSJ ani s fondem 5P neměly nic společného, mimo jiné i s kyperskými subjekty,“ zpochybnil vyjádření Janečka Michal.

„Představme si, že přes svého prostředníka nakoupím od náhodného dealera automobil a slušně zaplatím. Za rok a půl se ukáže, že dotyčný dealer spolu se svým partnerem mimo standardního prodeje nových aut ještě prodává kradená ojetá auta. Poté, co svým úsilím pomohu jejich podvod odhalit, se tito dva chtějí očistit tím, že kumpán začne argumentovat, že jedno z mých aut pochází z prodejny tohoto dealera,“ sdělil Právu svůj pohled na argumenty Šachta & Partners podnikatel Janeček.

Podle advokáta Michala ale Janeček o spolupráci s Šachta & Partners neříká pravdu, což je problematické. „Nesnažím se naznačit, že na obchodech pana Janečka je něco nestandardního. Jen poukazuji na to, že lže, a to by jako upřímný protikorupční bojovník neměl,“ uvedl Michal.