Pro německé investory je Česko méně atraktivní než Polsko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: TPCA

Česká republika je pro německé investory druhou nejatraktivnější zemí z dvaceti států střední a východní Evropy. Ukázal to společný průzkum Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) a 15 německých zahraničních hospodářských komor ve střední a východní Evropě.

Nejatraktivnější zemí pro německé investory je podle průzkumu Polsko, které je na první příčce od roku 2013. Předtím bylo v čele Česko. Na dalších místech se letos stejně jako loni umístily Estonsko, Slovensko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva, Chorvatsko a Maďarsko. Žebříček uzavírají Albánie, Kosovo a na poslední místo se propadla Ukrajina.

Nejhorší hodnocení mělo Česko v dostupnosti kvalifikovaných pracovních sil, kde skončilo ze všech zemí na posledním místě. To je společně s kritériem politické stability důvod, proč je Česko až za Polskem, uvedl mluvčí komory Christian Rühmkorf.

Naopak nadprůměrné hodnocení získala ČR v kvalitě dostupnosti lokálních dodavatelů, hospodářské stabilitě, nákladech na práci, infrastruktuře, platební morálce, podmínkách pro výzkum a vývoj a daňové zátěži. Pouze průměrné hodnocení vykázala například státní správa, kde ale nespokojenost klesla, či transparentnost při zadávání veřejných zakázek, kde už Česko nepatří do pětice nejhůře hodnocených zemí.

Žebříček atraktivity zemí střední a východní Evropy:
země 2013 2014 2015
Polsko 1 1 1
ČR 2 2 2
Estonsko 3 3 3
Slovensko 4 4 4
Slovinsko 5 5 5
Chorvatsko 6 8 8
Lotyšsko 7 6 6
Litva 8 7 7
Maďarsko 10 9 9
Rumunsko 11 11 10