Profesor nemá být doživotní titul, říká Pavel Mertlík

Pavel Mertlík

Pavel Mertlík Zdroj: E15 Eduard Erben

Loni se Bankovní institut Vysoká škola (BIVŠ) zviditelnil ostrým sporem s Akreditační komisi o legálnost výuky na Ukrajině a v Maďarsku. „Situace se už zklidnila. Akreditační komise si vyžádala od Bankovního institutu podrobnou zprávu o situaci a ta ji teď studuje,“ říká Pavel Mertlík, který od září přestupuje na pozici rektora BIVŠ z postu hlavního ekonoma Raiffeisenbank.

Bankovní institut ani jiná vysoká škola by podle Mertlíka neměla vést válku s Akreditační komisí. Hlavní téma sporu, výuka na Ukrajině a v Maďarsku, je už vyřešená, tvrdí Mertlík. „Představenstvo školy rozhodlo, že své aktivity na Ukrajině i v Maďarsku ukončí. Pobočka na Slovensku se osamostatní a zažádá o slovenskou akreditaci,“ dodává novopečený rektor.

Celý rozhovor s Pavlem Mertlíkem si přečtěte . Svůj cíl vidí Mertlík, který tři roky působil také jako ministr financí ve vládě Miloše Zemana, nejdříve ve stabilizaci školy. Pak se chce soustředit na zvyšování kvality výuky a personálního zabezpečení výuky. „BIVŠ by měl zvyšovat podíl na trhu. Růst absolutního počtu studentů bude v době, kdy klesá počet absolventů středních škol i zájemců o kombinované studium obtížný,“ soudí Mertlík.

Soukromým vysokým školám komplikuje život i nastavení pravidel pro provoz vysokých škol. Zejména pokud jde o počty docentů a profesorů, kteří musí garantovat předměty a obory. Těch je na trhu nedostatek. Návrh vysokoškolského zákona sice částečně tento problém řeší u docentů, které by si mohly jednotlivé školy jmenovat podle potřeby, ale ne u profesorů.

„Kdyby na soukromé škole byl kvalitní člověk, který by měl na to stát se profesorem, musel by jít na jinou instituci, která je k tomu oprávněná. A tyto instituce logicky nemají zájem uspokojovat zájemce z jiných škol, protože mají dost dlouhou frontu vlastních. Jsem zastáncem amerického modelu, kdy profesor není doživotní titul udělovaný prezidentem, ale jde o funkční místo, které si určuje sama škola a garantuje i kvalitu s tím spojenou,“ dodává Mertlík. Nad celým procesem by měl být dohled v podobě Akreditační komise.