Prostor X: Politici se ve sněmovně chovali nelidsky, říká Pekarová Adamová

Video placeholde

Jako strukturovanější a promyšlenější hodnotí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová komunikaci nové vlády ve srovnání s tou předchozí. „Všechno, co se vydává za opatření, co se říká veřejně, tak prochází předtím interní diskuzí, a to je hlavní rozdíl oproti předchozí vládě obecně, že si jednotliví ministři a členové vlády s premiérem nevyřizují ty věci přes média nebo přes Twitter,“ myslí si s tím, že právě díky jednotné strategii je boj koalice s pandemií úspěšnější a chaos minimální. 

V nastaveném trendu a v důvěře lidem chtějí pokračovat. Dodržování základních dohod očekávají i od poslanců hnutí ANO, zatím ale naráží, a tak je zvolení šestého místopředsedy Sněmovny v nedohlednu. Přesto budou vyjednávat dát. Komu se naopak šéfka TOP 09 vnucovat nechce, je prezident Miloš Zeman. A zpět odmítá vzít i své výroky o Maďarsku.

„Nemám zábranu se o tom bavit velice otevřeně přímo s partnery na místě, nikoliv si to vzkazovat přes vyjádření,“ říká odhodlaně Markéta Pekarová Adamová, která coby předsedkyně Poslanecké sněmovny bude Českou republiku reprezentovat mimo jiné na jednání Visegrádské čtyřky. Nejen během nich chce hájit společné liberálně-demokratické hodnoty, od kterých se Maďarsko pod vedením Viktora Orbána odklání.

„Mezi partnery se některé věci zkrátka nedělají a nedělá se i to, že se takovýto formát využívá ve prospěch jenom jednoho státu z těch čtyř, a prodává se navenek ostatním partnerům jako zájem celého uskupení všech těch zemí, to se bohužel v minulosti několikrát stalo. A já myslím, že bychom se měli umět vymezit a dát tomu určité mantinely,“ má jasno o dalším postupu, který bude koordinovat s premiérem a ministrem zahraničí. Ze strany prezidenta to podle jejích slov „není chtěno“, a to respektuje.

Více se dozvíte na Reflex.cz >>>