Protikuřácký zákon tvrdě postihuje také podávání alkoholu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Ilustrační foto
Zákaz kouření by měl v restauracích platit od roku 2014.
Cigareta, kouření.
Kouření rozděluje společnost na dva nesmiřitelné tábory.
5
Fotogalerie

Hospody se děsí sankcí plynoucích z nové legislativy. Z čepování piva se stane riziková činnost, tvrdí jejich asociace.

Nalepit na provozovnu cedulku se zákazem kouření není zdaleka jediná povinnost, která pro hospodské a další provozovatele vyplývá z protikuřáckého zákona, který v pátek prošel sněmovnou.

Pozornost budí zejména nová omezení prodeje alkoholu. Pokud zákon projde zbytkem legislativního procesu v této podobě, nebude se smět prodávat alkohol „osobě zjevně ovlivněné alkoholem“.

Anketa
Souhlasíte se zákazem kouření v restauracích?
Ano
Ne

Někteří poslanci poukazovali na to, že vědecky vzato je člověk prokazatelně ovlivněný alkoholem po vypití první sklenky.

„To ty hospody zavřeme. Proto tam ty osoby chodí, aby se dostaly pod vliv alkoholu,“ uváděl během projednávání kritik návrhu Marek Benda (ODS).

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek označuje za absolutní absurditu protikuřáckého zákona zákaz nalít tomu, u koho se dá předpokládat, že by pak mohl způsobit úraz nebo škodu. Hospodským za to hrozí i zákaz činnosti.

„Osobně bych za těchto podmínek restauraci neprovozoval, protože prodej byť samotného piva se stane velmi rizikovou záležitostí,“ míní Stárek. Kvůli zákonu lze podle něho očekávat další zavírání restaurací, a proto vyzývá senátory, aby zákon vrátili sněmovně.

Tučné sankce pro hospodské a pořadatele veřejných akcí

• Kdo prodává alkohol (kromě tvrdého) na akci převážně pro osoby mladší 18 let, riskuje zákaz činnosti na dva roky a pokutu 30 tisíc korun. Při prodeji lihovin je to až sto tisíc korun. Totéž platí na sportovních akcích při prodeji alkoholu silnějšího než 4,3 % kromě vína.

• Za prodej alkoholu osobě mladší 18 let hrozí pokuta 150 tisíc korun, za prodej dětem pod 15 let 300 tisíc korun a zákaz činnosti na dva roky.

• Kdo prodá či podá alkohol osobě, o níž lze předpokládat, že pak bude vykonávat činnost, při níž by opilostí mohla ohrozit zdraví či poškodit majetek, riskuje pokutu 10 tisíc korun a zákaz činnosti až na jeden rok.

• Stejná sankce hrozí tomu, kdo prodá alkohol osobě „zjevně ovlivněné alkoholem“ nebo jinou návykovou látkou.

• Pokud prodejce zjistí, že je v hospodě opilý nezletilý, je povinen ho vyzvat k odchodu. Jinak riskuje pokutu 300 tisíc korun.

• Pokud provozovatel prostoru se zakázem kouření zjistí porušení zákazu, musí dotyčného vyzvat k odložení cigarety či odchodu. Pokud to neudělá, může dostat padesát tisíc korun pokuty.