Prouza rezignoval, půjde do soukromého sektoru

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza Zdroj: Michael Tomeš, E15

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
3
Fotogalerie

Tomáš Prouza (ČSSD) rezignoval na místo státního tajemníka pro evropské záležitosti. Na úřadu vlády skončí k 31. březnu. Dostal nabídku ze soukromého sektoru, kterou přijal, informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Prouza neměl podle médií bezpečnostní prověrku na stupeň "důvěrné", kterou podle služebního zákona pro výkon funkce potřeboval. Donedávna se o něm spekulovalo jako o jednom z kandidátů na uvolněné místo ministra průmyslu a obchodu.

Od dubna bude vedením sekce pro evropské záležitosti na úřadu vlády pověřen Jan Král, dosavadní ředitel odboru koordinace evropských politik.

Prouza prý nabídku ze soukromé sféry dostal už na konci minulého roku. "Po delším váhání jsem se rozhodl ji přijmout. Poslední dva měsíce jsem proto činil všechny kroky potřebné k hladkému předání mé agendy," uvedl. Rezignační dopis zveřejnil také na svém webu.

"Vážím si práce, kterou Tomáš Prouza na úřadu vlády během více než tří let odvedl. Má velký podíl na tom, že se splnil jeden z mých hlavních cílů - vést proevropskou vládu, která chce a umí ovlivňovat to, jakým směrem se Evropská unie ubírá," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Prouza je tajemníkem pro evropské záležitosti od roku 2014. Unijní problematice se ostravský rodák věnoval i v dřívějších funkcích, například jako náměstek ministra financí Bohuslava Sobotky v letech 2004 až 2007 nebo jako národní koordinátor pro zavedení eura v ČR. Loni se stal i vládním koordinátorem pro digitalizaci. V roce 2015 vstoupil Prouza do sociální demokracie.

Nedávno se jeho jméno objevilo v souvislosti s hledáním nového kandidáta na ministra průmyslu a obchodu po odvolaném Janu Mládkovi (ČSSD). Hrad ale jeho případnou nominaci kritizoval.