Průmysl v EU rostl nejrychleji od začátku roku, Česko je na špici

Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group

Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group Zdroj: Vítkovice

Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Výroba Fiatu 500X v továrně v italském Melfi
průmysl
Kordárna, gumárenský průmysl
Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
12
Fotogalerie

Průmyslová výroba v Evropské unii se v srpnu meziměsíčně zvýšila o 1,4 procenta po červencovém poklesu o 0,7 procenta. Nejvýraznější nárůst přitom vykázala Česká republika. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat. Srpnová čísla Eurostatu nicméně nezahrnují všechny členské země EU, chybí v nich mimo jiné Slovensko.

V eurozóně průmyslová výroba v srpnu meziměsíčně stoupla o 1,6 procenta, tedy nejprudším tempem od letošního ledna. Růst produkce v eurozóně navíc mírně překonal očekávání analytiků, kteří jeho tempo podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,5 procenta.

V České republice se průmyslová výroba v srpnu meziměsíčně zvýšila o 12,1 procenta po červencovém propadu o 9,8 procenta. Druhý nejrychlejší růst průmyslové produkce zaznamenalo Nizozemsko (+4,4 procenta), za kterým následovalo Německo (+3,1 procenta). Nejhůře si naopak vedlo Irsko, kde se produkce propadla o 13,4 procenta, píše Eurostat.

V meziročním srovnání průmyslová výroba v EU i v eurozóně v srpnu stoupla o 1,8 procenta. Nejlépe si podle údajů Eurostatu v rámci EU vedla opět Česká republika s růstem 7,7 procenta.