Průmyslové ceny zrychlily růst. Kvůli zdražení ropy a koksu

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi Zdroj: ctk

Ceny průmyslových výrobců v červnu zrychlily meziroční růst na 0,7 procenta po květnovém zvýšení o 0,3 procenta. Meziměsíčně stouply o desetinu procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Růst uspíšilo bylo zejména překvapivé zdražení koksu a ropy. Meziročně stouply také ceny zemědělských výrobců.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele.

Meziročně v červnu rostly ceny elektřiny, plynu a páry, potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Meziměsíční růst cen v průmyslu podle statistiků ovlivnily hlavně vyšší ceny koksu, rafinovaných ropných produktů a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku.

Podle analytika Raiffeisenbank Václav Franče překvapil hlavně „silný růst cen ropy a koksu“. Meziměsíčně poskočily o 0,8 procenta.

Zemědělští výrobci v červnu meziročně podražili o 7,3 procenta. Důvodem byl hlavně růst cen brambor a čerstvé zeleniny. Oproti květnu se ceny v zemědělství zvýšily o 0,7 procenta.

Naopak meziročně i meziměsíčně zlevnily stavebních práce a klesly také ceny tržních služeb v podnikatelské sféře.