Průzkum: Volby by vyhrálo ANO před ČSSD, ODS je čtvrtá před TOP 09

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO s 25 procenty hlasů před ČSSD s 22 procenty. Odstup mezi nimi odpovídá dlouhodobému průměru, uvedla agentura Median. Podle jejího volebního modelu by komunisté dostali 14 procent a ODS by předstihla TOP 09, která by měla nejnižší podporu od voleb v říjnu 2013. Poslance by i po dubnových volbách měli lidovci a na místa ve Sněmovně by podle agentury mohli dosáhnout i Úsvit, piráti a zelení.

„Podpora dvou hlavních vládních stran v dubnu 2016 spíše mírně stoupla, ačkoli nelze vyloučit, že některé kauzy či sporně vnímané části vládní politiky se do podpory stran projeví se zpožděním,“ uvedl Median. V březnovém průzkumu Medianu mělo ANO podporu 23,5 procenta a sociální demokraté 21,5 procenta.

Komunistům hlasů přibylo z březnových 12,5 procenta, podpora TOP 09 naopak klesla z deseti procent na dubnových 8,5 procenta. „TOP 09 mohla oslabit mimo jiné medializace okolo dubnového sněmu STAN, který části respondentů připomněl oddělení těchto dříve pevně spolupracujících subjektů,“ podotkli autoři průzkumu.

ODS tak v dubnu s 9,5 procenta předstihla TOP 09, ačkoli jejich výsledky se statisticky významně neliší, upozornil Median. Podpora KDU-ČSL klesla proti březnu o 1,5 procentního bodu na 6,5 procenta.

Úsvit pod hranicí

Úsvit podle agentury stagnuje okolo úrovně 3,5 procenta, do jeho podpory se však ještě plně neprojevil rozkol s Blokem proti Islámu, který nastal až ve druhé půli sběru dat. Piráty by volila tři procenta a Stranu zelených 2,5 procenta. V případě Úsvitu, pirátů a zelených nelze vyloučit, že by bojovali o místa ve Sněmovně, uvedl Median.

Účast u voleb do Poslanecké sněmovny v současnosti avizuje 59,5 procenta voličů. Větší ochotu jít k urnám mají lidé nad 60 let, nejmenší lidé do 34 let.