Průzkum: Zemanovi věří 59 procent lidí

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezidentovi Miloši Zemanovi důvěřuje 59 procent lidí, stejně jako v předchozích dvou měsících. Důvěra ve vládu naopak proti lednu klesla o čtyři procentní body na 40 procent. Z ústavních institucí Češi tradičně nejvíce věří starostům a obecním zastupitelstvům. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Starostům nyní důvěřuje 64 procent dotázaných, obecním zastupitelstvům 62 procent. V obou případech se důvěra dlouhodobě pohybuje nad 60 procenty. Hůře jsou na tom krajská zastupitelstva, kterým věří 42 procent lidí. Hejtmani pak mají důvěru u 39 procent Čechů. Nejhorší výsledky mají v průzkumu tradičně Senát a Sněmovna. Důvěra v Senát proti lednu klesla o tři procentní body na 30 procent, důvěra v Poslaneckou sněmovnu se snížila dokonce o pět procentních bodů na 28 procent.

Prezidentovi častěji důvěřují lidé starší, se středním vzděláním bez maturity, důchodci, obyvatelé Moravy, voliči levice a ti, kteří jsou spokojení s politickou situací. Vládě věří spíše lidé s dobrou životní úrovní, spokojení s politickou situací i životem, rovněž obyvatelé Moravy a voliči vládních stran ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Důvěra a nedůvěra v prezidentaDůvěra a nedůvěra v prezidentaDůvěra a nedůvěra v prezidenta | CVVM

Se současnou politickou situací je spokojeno 17 procent Čechů, což je o šest procentních bodů méně než v lednu. Nespokojeno je 45 procent lidí, zhruba třetina dotázaných pak odpověděla „ani spokojen, ani nespokojen“.

„Podrobnější analýza ukázala, že spokojenost s politickou situací roste se zvyšujícím se stupněm nejvyššího ukončeného vzdělání, zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti, se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace v ČR, s rostoucí spokojeností se svým životem celkově, s narůstající ochotou zúčastnit se případných voleb do Poslanecké sněmovny a narůstajícím zájmem o politiku,“ uvedlo CVVM. Spokojenější s politickou situací jsou také příznivci ANO a ČSSD.

Průzkum se uskutečnil od 8. do 15. února a zúčastnilo se ho 1080 lidí.