První volební den skončil, zájem o hlasování se různil

Krajské a senátní volby 2012

Krajské a senátní volby 2012 Zdroj: CTK

Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
10
Fotogalerie
První den letošních krajských a senátních voleb skončil. Volební místnosti se úderem 22:00 po osmi hodinách uzavřely. Zájem lidí o hlasování byl rozdílný, v průměru zatím přišlo podle informací z okrsků zhruba do čtvrtiny voličů. Nižší zájem mohlo podle některých komisařů způsobit deštivé počasí. Lidé mohou přijít k urnám ještě v sobotu. Volební místnosti budou otevřené od 08:00 do 14:00.

Žádný vážnější incident komisaři nezaznamenali. V Ústeckém kraji se ale opět objevily stížnosti na kupčení z hlasy. V Děčíně nebo v Chomutově se prý objevili lidé, kteří voličům nabízeli 300 korun za hlas pro ODS se zakroužkováním čtyř konkrétních kandidátů. Informaci zveřejnili sami občanští demokraté, jde podle nich o zjevnou provokaci.

OBRAZEM: Krajské a senátní volby 2012

Volit dnes přišlo podle odhadů z různých míst republiky od deseti do více než 30 procent voličů. Například ve Zlíně přišlo k urnám kolem 23 procent lidí oprávněných volit, v jednom z okrsků ale byla večer účast 34 procent. Poměrně nízkou účast hlásili volební komisaři z Prahy, v níž lidé volí ve čtyřech senátních obvodech; činila mezi deseti až 20 procenty.

Podobně tomu bylo i v Jihočeském kraji, na Vysočině nebo v Karlovarském kraji. „Jak to bude vypadat v sobotu lze jen těžko odhadovat. Možná bychom se mohli celkově dostat k 35 až 40 procentům,“ odhadoval mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Průměrně pětinovou účast hlásili komisaři z dalších krajů, například Středočeského, Libereckého, Plzeňského a Moravskoslezského. V Pardubickém kraji přišla asi čtvrtina voličů.

Nepříjemnou vzpomínku na letošní volby bude mít muž, jenž v jedné z volebních místností ve Vsetíně zakopl, upadl a poranil si hlavu. „Místo aby volil, ho odvezla záchranka,“ řekla mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Jednu z okrskových komisí v Liberci Doubí pobavil muž, který chtěl pomoci s hlasovacím lístkem, protože si prý zapomněl brýle. „Když jsme mu vysvětlili, že to nejde, šel za plentu a dlouho tam s tím bojoval, ale nakonec obálku do urny vhodil,“ řekla tamní zapisovatelka.

Pracovníci jihomoravského krajského úřadu společně s policií zase prověřovali telefonické oznámení, že předseda jedné z volebních komisí v Brně je opilý. Ukázalo se ale, že to není pravda.