Prvním místopředsedou ODS se stal Kuba, porazil Němcovou

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Prvním místopředsedou ODS se stal ministr průmyslu Martin Kuba. Od delegátů brněnského kongresu strany získal 363 hlasů. Na druhém místě skončila šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se 142 hlasy. Třetí místo obsadil europoslanec Hynek Fajmon s 69 hlasy. Oznámil to předseda volební komise Jan Vidím.

Němcové se nepodařilo obhájit post první místopředsedkyně ani přesto, že delegáty kongresu před volbou varovala před tím, že její konkurent by se mohl za zády Nečase pokusit ve spolupráci s rebelujícími poslanci složit novou koalici. Kuba získal ve sledované volbě prvního místopředsedy více hlasů, než Nečas v tajném hlasování o novém lídrovi.

„Chci být loajální k ODS, ke svému předsedovi, krýt jeho záda, nebýt součástí žádných jiných plánů, ale toho plánu, který prosazuje tento kongres, tato strana, který nás vrací tam, kam patříme, na stranu na pravé straně politického spektra, která je schopna vyhrávat volby,“ řekl.

Jihočeský lídr Kuba dříve sklízel kritiku za to, že údajně v regionu je pod vlivem vlivného podnikatele z Hluboké Pavla Dlouhého. Nečas ho před dvěma roky, když propagoval politiky s vlastními názory, za místopředsedu nechtěl, a Kuba se tehdy do vedení nedostal. Později s ním ale začal spolupracovat a vybral si ho do vlády jako ministra průmyslu. Jeho práci na ministerstvu dnes většina občanských demokratů oceňuje.

Ostré spory s Kubou má bývalý poslanec ODS , který kvůli jeho vládnímu angažmá stranu opustil. Kubovo vítězství, tak může podle některých hlasů z kongresu ODS připravit o případnou podporu Doktora pro vládní návrhy.