PwC: Mzdy v Česku dál porostou výrazným tempem

ilustrační

ilustrační Zdroj: Profimedia

ilustrační
ilustrační
3
Fotogalerie

České firmy plánují letos zvýšit mzdy v průměru o 4,8 procenta. Nejvyšší růst plánují společnosti ze sektoru obchodu a distribuce, a to o 6,5 procenta. Naopak nejmenší nárůst o tři procenta plánují firmy ve farmacii. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC mezi 145 společnostmi působícími na českém trhu. Loni ve sledovaných firmách vzrostly mzdy v průměru o 5,4 procenta.

„Trend v oblasti navyšování mezd bude pokračovat i v letošním roce. Jedním z hlavních důvodů je nedostatek zaměstnanců napříč sektory i regiony. Část společností už ovšem začala bojovat jinými zbraněmi a snaží se přilákat nové zaměstnance pestrou škálou benefitů,“ uvedl manažer PwC Martin Hůrka. Mezi nové benefity podle něj patří například tzv. bridge days, tedy dny volna propojující svátky s víkendy.

Z průzkum dále vyplývá, že společnosti v automobilovém průmyslu loni navýšily mzdy v průměru o 6,5 procenta a letos plánují růst v průměru o šest procent. Ve finančním sektoru firmy počítají letos se zvýšením mezd o 5,6 procenta a v IT o 3,7 procenta.

Takzvaný 13. plat nabízí podle PwC zhruba čtvrtina firem. Nejvíce ho vyplácí firmy v odvětví distribuce energií, zhruba třetina, a ve farmaceutickém průmyslu (31 procent).

Podle studie pravidelně přehodnocuje mzdy svých zaměstnanců 82 procent společností, většinou v lednu a dubnu.

Za celý rok 2018 stoupla v ČR průměrná mzda meziročně o 8,1 procenta na 31.885 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen byl nárůst o 5,9 procenta. Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců ale na průměrnou mzdu nedosáhnou.