Rath je obviněn, o jeho vydání se rozhodne v červnu

David Rath

David Rath Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Případ středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha nabírá na obrátkách. Rath již byl policií obviněn a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vydala souhlas s odevzdáním Ratha soudu. Středočeský hejtman měl u sebe v době zatčení podle státní zástupkyně zhruba sedm milionů korun.

Ústava umožňuje zahájit trestní stíhání poslance v případě, že byl zadržen při páchání trestného činu či těsně poté. A policie Ratha podle Němcové zadržela právě bezprostředně po spáchání trestného činu. O tom, zda sněmovna s konečnou platností stíhání připustí, rozhodnou poslanci na nejbližší schůzi, která začne 5. června. V případu jde o podezření z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhody při veřejných zakázkách. Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD již uvedl, že poslanci ČSSD budou hlasovat pro zbavení poslance Ratha imunity.

Podle České televize kolem čtvrté odpoledne maskovaní policisté zřejmě přivezli Ratha do jeho domu v Hostivici u Prahy k další domovní prohlídce. Policisté uzavřeli okolí domu i ulici. Dům policie prohledala už dopoledne, kdy si mimo jiné odvezla osobní počítač. Policisté mohou obviněného zadržovat 48 hodin. Do té doby musí státní zástupce požádat o vzetí do vazby nebo musí být zadržený propuštěn.

„Když je poslanec zadržen při nebo bezprostředně po spáchání trestného činu, je to tak závažné, že ani imunita nemůže zmařit vyšetřování,“ potvrdila ČTK ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Pokud však podle ní sněmovna rozhodnutí Němcové nepotvrdí, Rath již za tento trestný čin nebude moci být stíhán. Důsledek by byl podle ní stejný, jako kdyby v běžném případě sněmovna poslance nevydala. Bradáčová dodala, že zatím nemůže sdělit, z jakých konkrétních trestných činů byl Rath obviněn. Podle ní zatím policisté hejtmana ještě nevyslechli.

Ústava stanoví, že v případě zadržení při páchání trestného činu či těsně poté musí policie ihned informovat předsedu komory, který musí dát souhlas k odevzdání zadrženého soudu. Němcová uvedla, že informaci o rozhodnutí předala šéfovi mandátového i imunitního výboru předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Výbor záležitost standardně projedná a vydá doporučení sněmovně, zda má Ratha ke stíhání připustit, nebo ne.

Rath je obviněn v případu, kde celkem osm lidí čelí podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky. Z jakého konkrétního činu byl Rath obviněn, zatím policie ani státní zastupitelství neuvedly. Vzhledem k tomu, že jako poslanec může být podle ústavy zadržen pouze v okamžiku páchání trestného činu či bezprostředně po něm, se dá ale předpokládat, že jej policie viní z přijetí úplatku.

Spolu s poslancem zadržela protikorupční policie v pondělí další čtyři muže a tři ženy. Server Českápozice.cz uvedl, že byl poslanec dopaden při přebírání několikamilionového úplatku. V takovém případě by mu podle trestného zákoníku hrozilo až dvanáctileté vězení.

Podle serveru Lidovky.cz policisté už od podzimu monitorovali Rathovy spolupracovníky, především pomocí odposlechů. Detektivové přitom čekali až na okamžik, kdy se budou předávat úplatky. A jedním z příjemců byl údajně právě Rath. Mezi dalšími je prý také exposlanec ODS a současný blízký Rathův spolupracovník Petr Kott a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, uvedly Lidovky.cz. Policie podezírá současně i šéfy minimálně dvou stavebních firem, jednou z nich je podle serveru i společnost Konstruktiva.

Rath označil zadržení za politický útok. Zvažuje prý rezignaci na všechny své funkce, aby nepoškodil ČSSD před nadcházejícími volbami.