Rath nedorazil k soudu. Prý leží v nemocnici pod morfiem

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce dnes nepřišel k soudu. Prý v neděli spadl z kola do jámy a byl v bezvědomí. Nyní je v nemocnici a média žádá o pár dní klidu. Hlavní líčení v případu zmanipulovaných zakázek, kde Rathovi hrozí až 12 let vězení, soudce odročil do středečního dopoledne. Soud následně potvrdil pravdivost informace, že někdejší hejtman byl hospitalizován.

„Požádal bych média, aby chápala, že mi není dobře. Od včera jsem v nemocnici a chtějí si mě tu nechat i dál. Šlo o pád z kola do nějaké jámy s bezvědomím. Zasahovala tam policie a záchranka. Mám to od záchranářů, já si nic nepamatuji a prosím o pár dní klidu,“ napsal Rath. Podle serveru Aktuálně.cz leží v kladenské nemocnici na neurologii s podezřením na otřes mozku. Nemocnice tuto informaci nepotvrdila.

„Bezprostředně po skončení dnešního hlavního líčení soud ověřil informace poskytnuté obhájcem obžalovaného. Bylo zjištěno, že obžalovaný je skutečně hospitalizován, a to v jedné ze středočeských nemocnic. Jeho aktuální zdravotní stav a předpokládanou délku hospitalizace soud zjišťuje,“ sdělila mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová.

Soudce uložil Rathovu obhájci, aby ve středu předložil vyjádření, zda bude bývalý hejtman souhlasit s konáním hlavního líčení v nepřítomnosti, či nikoliv. „Další postup soud zváží na základě množství a charakteru informací, které nyní obdrží - pokud by měl o jejich pravdivosti pochybnosti, přistoupil by k jejich dalšímu prověřování,“ dodala mluvčí.

Rathův advokát o nehodě nevěděl

Rath podle serveru idnes.cz v neděli odpoledne zamířil na cyklostezku na Kladensku. Mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová serveru řekla, že hlídka odpoledne zasahovala u pádu padesátiletého muže z kola. “(Zraněný) Uvedl, že se mu udělalo nevolno a spadl z kola,“ popsala případ. Policisté podle ní přivolali záchranku a ta ho převezla do nemocnice.

Rathův advokát Adam Černý prý ráno nevěděl, co s klientem je. „Snažil jsem se ho kontaktovat. Poslal mi esemesku, že je v nemocnici na kapačkách,“ citoval server právníka. Soudce Robert Pacovský jednání na dvacet minut přerušil s tím, že má obhájce zjistit, co se stalo a zda klient hodlá dorazit příští den. Černý se Rathovi dovolal, ale hovořili spolu jen omezeně. „Komunikace s ním je velmi obtížná, je pod prášky, pod morfiem, dostat z něj kloudnou větu bylo těžké,“ řekl. Rath je podle něho „zasádrovaný“.

Žalobce chtěl obvolávat všechny nemocnice

Žalobce Petr Jirát podle Práva požádal soud, aby obvolal všechny nemocnice v Praze a okolí. „Už se to stalo podruhé, co pan obžalovaný těsně před zahájením líčení nepřišel,“ prohlásil.

Hlavní líčení v Rathově části kauzy pokračovalo minulý týden před Krajským soudem v Praze po zhruba dvouměsíční přestávce. Rathův právník tehdy soud požádal, aby znovu rozhodl o vyloučení soudce Pacovského z případu kvůli podjatosti. Důvodem mají být mimo jiné předchozí rozsudky v první části kauzy, jimiž soudce udělil devíti spoluobviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky. Případ je od února rozdělen do dvou částí kvůli průtahům.

Trestní stíhání Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Podle vyšetřovatelů bral úplatky. Rath obžalobu odmítá s tím, že veřejné zakázky nebylo možné ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.