Rath: Řeči o penězích v zahraničí byly tlachání v opilosti

David Rath (archivní snímek)

David Rath (archivní snímek) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Krajský soud v Praze dnes přehrál v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce policejní odposlech, v němž se tehdejší hejtman baví s další obžalovanou Kateřinou Pancovou o investování peněz v zahraničí. Předchozí soudy Ratha nechávaly údajně na základě těchto záznamů ve vazbě kvůli obavě z jeho útěku do ciziny. Rath to odmítá a tvrdí, že hovory se odehrály v opilosti a byly to obecné řeči, které policie vytrhla ze souvislostí.

Policie pořídila záznam na začátku května 2012 ve vile tehdejší ředitelky kladenské nemocnice Pancové. Podle policejního přepisu se bavili o ekonomické situaci ve Švýcarsku a uložení peněz také v Lichtenštejnsku, Anglii a na Seychelských ostrovech. „Naopak jsme se bavili, že to tam nemá cenu,“ namítal soudu Rath.

Jeho komentář před soudem se týkal zejména jedné části hovoru, kterou podle něj policie nepřepsala, ale pouze naznačila obsah slovy „bavili se o víně“. Mluvili ale podle něj o Rathově opilosti, což údajně mění význam celého záznamu. Hovor se prý odehrál večer od 20:00 do 23:00 hodin po náročném pracovním dni. „Člověk toho má psychicky dost, vypil jsem také více vína, než je obvyklé, což snižuje schopnost se vyjadřovat a myslet nějak konzistentně a rozumně. Byly to hospodské tlachy složené na hromadu,“ dodal Rath.

Rath: Z práce policie je patrná manipulace

Přepis podle něj přitom hrál hlavní roli při prodlužování jeho vazby, kde jej soudy nechávaly mimo jiné z obavy, že by mohl utéct a využít prostředky údajně připravené v zahraničí. „Je škoda, že tuto část policie náhodou zapomněla přepsat. Je zde vidět ta manipulace, policejní orgán si nedal ani tu práci, aby pořídil stoprocentní přepis, ale schválně to nechal v takovém souhrnu, aby manipuloval soudem,“ dodal Rath.

Podobné námitky vznášejí také advokáti dalších obžalovaných. Soudce Robert Pacovský opakovaně uvedl, že policejní odposlechy budou záležitostí hodnocení soudu.

Rath na začátku ledna uspěl se stížností u Ústavního soudu, který rozhodl, že byla při prodloužení vazby loni v polovině roku porušena jeho základní práva. Vrchní soud v Praze jej nakonec pustil na svobodu v listopadu. Rath díky rozhodnutí o nezákonnosti vazby může žádat odškodnění, zatím o tom ale prý neuvažuje.

Rath měl prý v plánu skončit s politikou

Rath soudu také řekl, že se s Pancovou, která je jeho dlouholetou známou, bavil o penězích, protože měl v plánu obchodní činnost po ukončení politické kariéry. Jako lékař má prý také řadu kontaktů v oboru zejména v Německu a Rakousku. „Plánoval jsem, že bych se třeba věnoval této oblasti, byly to ale teoretické úvahy coby kdyby,“ dodal. Patnáct let měl prý „velmi solidní roční příjem“ a nabídky investorů. „Zvažoval jsem část peněz převést do investičního zlata. Nikdy jsem to ale nerealizoval,“ dodal.

Podobně dobře na tom prý byla i Pancová, která je podle Ratha z dobře situované rodiny s rozsáhlým restituovaným majetkem a sama „velmi slušně vydělávala“. Odmítá ale, že by mohl zmizet v zahraničí.