Rath se po úrazu může účastnit hlavního líčení, rozhodl soud

David Rath (11. května 2015)

David Rath (11. května 2015) Zdroj: CTK

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce je schopen po úrazu na kole účastnit se hlavního líčení. Na základě posudku znalce o tom dnes rozhodl soud. Rathův obhájce ale soudu předložil lékařskou zprávu z pondělního odpoledne, která je údajně se závěry znalce v rozporu. Podle soudu přesto lze v hlavním líčení pokračovat dalšími důkazy. Rath se podle svých slov necítí dobře a bere silné léky na bolest.

Soudce Robert Pacovský z Krajského soudu v Praze, který kauzu projednává, uvedl, že podle soudního znalce z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Rath utrpěl zejména povrchová zranění, která nepoškodila kosti a nevyžádala si chirurgická řešení. Měl prý na hlavě odřeniny a otřes mozku byl diagnostikován na základě jeho výpovědi. Lékaři Ratha nechali po úrazu v nemocnici kvůli pozorování.

Soudní znalec vycházel z vyšetření 6. května a předešlé lékařské dokumentace - propouštěcí zprávy z kladenské nemocnice, kde byl Rath po úrazu v neděli 26. dubna hospitalizován, a dalšího vyšetření. „Ze závěrů vyplývá, že obžalovaný účasti na hlavním líčení schopen je,“ řekl soudce. Den po úrazu mělo projednání kauzy pokračovat, Rath ale tehdy nedorazil. Podle znalce se Rath krátce po úrazu mohl soudu sice účastnit, ale z lékařského hlediska by to nebylo správné. Zdravotní stav se poté podle posudku zlepšil a je nyní příznivý.

Rath si stěžuje na zdravotní problémy

Rath se dostavil k soudu po čtrnáctidenní přestávce v pondělí, kdy sdělil, že se stále necítí dobře. Má prý závratě, bolesti hlavy a nedělá mu dobře soustředit se. Požádal o další odročení. Soud ale neměl posudek znalce, který obdržel až dnes.

Rathův advokát Roman Jelínek dnes soudu předložil i výsledek vyšetření od lékaře z ambulance ÚVN, kam Rath šel kvůli zhoršenému stavu po pondělním jednání. Pacovský uvedl, že tyto závěry jsou podobné jako od lékaře z konce dubna, které měl soudní znalec k dispozici, když vytvářel posudek. V hlavním líčení tedy podle něj lze pokračovat dalšími důkazy, kterými jsou listiny.

Rath s tím nesouhlasí. „Stejně jako včera se necítím dobře. Obtíže se zhoršily,“ dodal. Vyhledal proto znovu lékaře a byl prý v pondělí na kapačkách, kterými dostal dávku léků na bolest. Podobné léky si musel vzít i dnes, uvedl. Jelínek také opakovaně navrhoval předvolání soudního znalce, aby mohl některé údajné rozpory ve své zprávě objasnit. Podle soudce to není nezbytné.

Ve hře byla i vazba

Žalobce Petr Jirát již dříve soudu řekl, že pokud posudek určí, že Rath může k soudu docházet, navrhne jeho vzetí do vazby v případě, že se exposlanec bude nadále hlavnímu líčení vyhýbat.

Rath si při pádu na kladenské cyklostezce údajně zranil rameno a koleno a utrpěl zřejmě i otřes mozku. Uvedl, že si na pád nepamatuje, protože byl v bezvědomí. Do nemocnice ho přepravila záchranná služba.

Trestní stíhání Ratha a ostatních se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Rathovi hrozí až 12 let vězení. Obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.