Ratha chce policie vydat k dalšímu stíhání. Opět za úplatky

David Rath po jednání o svém vydání k trestnímu stíhání

David Rath po jednání o svém vydání k trestnímu stíhání Zdroj: ctk

Policie dnes doručila do sněmovny další žádost o možnost stíhat Davida Ratha (dříve ČSSD) pro pokračující trestný čin, a to přijetí úplatku. Informovala o tom v tiskovém sdělení předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Policie už Ratha obvinila v případu údajné korupce u opravy buštěhradského zámku, je ve vazbě.

V nynější žádosti jde podle Němcové o tři nové skutky. Týkají se nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a o dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice, řekla Němcová.

Jde podle státního zástupce Petra Jiráta ze středočeského státního zastupitelství o veřejné zakázky, které zadával Středočeský kraj. „Je to kvalifikováno jako pokračující zločin přijetí úplatku spáchaný čtyřmi dílčími skutky,“ řekl Jirát. Rath byl ve středních Čechách hejtmanem, funkce se vzdal po vypuknutí případu s buštěhradským zámkem. Za zločin přijetí úplatku hrozí až dvanáctileté vězení.

Podle Rathova právníka Adama Černého může žádost souviset s tím, že „kauza Buštěhrad policii padla“. Advokát tvrdí, že se ukázalo, že rekonstrukce zámku nebyla předražená. „Proběhly výslechy všech osob a ty uvedly, že se právě pan Rath zasadil o to, aby byla částka za opravu zámku co nejnižší,“ řekl Černý.

Policejní žádostí se nyní bude zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že její obsah zatím nezná. „Předpokládám, že žádost byla postoupena na sekretariát výboru, já jsem zatím neměl možnost se s ní seznámit,“ řekl.

Všechen byznys, který se kdy točil kolem Davida Ratha

Sněmovna rozhodne o případném Rathově vydání ke stíhání pro tři nová podezření na zářijové schůzi. V případu byl formální postup odlišný, policie Ratha zatkla se sedmi miliony korun v krabici. Podle policie se jednalo o úplatek. Policejní postup odsouhlasila Němcová, poslanci stíhání následně potvrzovali. O možnosti stíhání rozhoduje sněmovna vždy pouze pro skutek, který policie v žádosti popíše.