Rathova kauza se protáhne, soud ji chce rozdělit

David Rath (archivní snímek)

David Rath (archivní snímek) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Případ exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce rozdělil soud do dvou částí. Ratha a další obžalovanou, Luciu Novanskou, projedná soud zvlášť ve dvou. Soud o tom rozhodl v předchozích týdnech. Řízení u zbylých aktérů kauzy poměrně urychlilo a rozsudky nad Rathem s Novanskou zřejmě přijdou na řadu později. Hlavní líčení je zatím nařízené do března.

Soudce Robert Pacovský z Krajského soudu v Praze nejdřív vyloučil v polovině února ze společného jednání Novanskou ze společnosti ML Compet, která podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry, a manažery firmy Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy na straně advokátů. Mladého s Drážďanským tento týden soud přesunul zpět do původního hlavního líčení, vyloučil ale ze zdravotních důvodů Ratha. Jeho případ se projedná zvlášť s Novanskou.

Soud se bude dále zabývat různými důkazy, jako jsou výslechy svědků a listiny. Podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové se musí následující důkazy v každém řízení opakovat. „Dokazování neplatí pro druhé řízení od chvíle, kdy došlo k vyloučení,“ sdělila mluvčí. Nemusí k tomu ale dojít, pokud na tom nebudou trvat advokáti a žalobce. Například výpověď svědka lze pouze přečíst a nemusí být znovu předvolán.

Případy je možné později znovu sloučit do jednoho řízení, jak se tomu stalo u Drážďanského a Mladého. Ohledně Ratha a Novanské to ale není pravděpodobné. Z vývoje v případu také údajně vyplývá, že rozsudek nad Rathem a Novanskou padne později než u zbylých obžalovaných, u kterých se prý hlavní líčení zatím poměrně urychlilo. Advokát Ratha Adam Černý nechtěl vývoj v projednání předvídat, podle něj záleží na postupu předsedy trestního senátu.

Mezi zbylými obžalovanými je podnikatelka Ivana Salačová, pro kterou státní zástupce Petr Jirát navrhuje kvůli přiznání pozici spolupracující obviněné. Mohl by jí hrozit menší trest.

Podjatost soudu?

Soudy také řeší stížnosti týkající se údajné podjatosti soudu. Rathovi obhájci nedávno navrhnuli vyloučení trestního senátu z hlavního líčení a předání případu Městskému soudu v Praze. Důvodem je pochybnost o nestrannosti soudce. Rath podobnou námitku již dříve podal, soudy mu ale nevyhověly. Pokud by se kauza soudu odebrala, musela by se znovu projednat od začátku.

Rath si rovněž stěžuje na to, že jeho předchozí námitku vůči podjatosti rozhodoval jiný trestní senát, než je pětičlenná sestava Roberta Pacovského. Podle soudu se ale jednalo o postup v souladu se zákonem.

Kauza korupce

Obžaloba bývalého hejtmana Středočeského kraje Ratha se týká údajné korupce při veřejných zakázkách. Tendry se týkaly modernizace krajských nemocnic a opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař. Podle státního zástupce Petra Jiráta Rath věděl o machinacích a údajně bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení.

Rath obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné zakázky ovlivňovat, protože podléhaly vícenásobné kontrole. Kriminalisté tehdejšího politika zadrželi v polovině května 2012 a soud jej pak nechal zhruba rok a půl ve vazbě.

Hlavní líčení začalo v srpnu 2013. Nyní je ve fázi listinných důkazů a jsou předvolaní svědci a soudní znalci.