Rathova obhájkyně nestíhá číst spis, možná odstoupí

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Právnička bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce Marcela Ondřejová, kterou soud přidělil z úřední moci, tzv. ex offo, údajně nestíhá prostudovat spis a žádá o další odročení jednání. Soud by o tom měl rozhodnout do konce týdne. Rath potvrdil, že ho obhájkyně informovala o časové nouzi. Pokud jí soud nevyhoví, právnička prý uvažuje o odstoupení z obhajoby. Případem se zabývá Krajský soud v Praze.

„Paní doktorka mne informovala, že stačila přečíst zhruba třetinu materiálu a pan soudce jí nechce dát další čas,“ citoval Ratha Radiožurnál.

Rathova kauza má pokračovat 13. července, na řadě je závěrečná řeč obhajoby. Nová advokátka, kterou mu v květnu přidělil soud, prý přes intenzivní studium spisu nestihne vše přečíst.

„Pokud jí soud nevyhoví, není schopná zajistit obhajobu. Naznačila, že pokud nedostane čas, tak to složí sama,“ řekl Rath. Další rozhodování týkající se obhajoby chce Rath nechat na soudu. Podle něj nejsou k mání podobná rozhodnutí z dřívějška a je tedy otázkou, jak se soud zachová. „K obdobnému případu u nás nedošlo,“ řekl.

Ke svým předchozím obhájcům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému se Rath vracet nebude

Ke svým předchozím obhájcům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému se prý vracet nebude. Právníci ho zastupují v další větvi údajné korupční kauzy, ve které jsou obviněné kromě Ratha firmy. Zatím se seznamují se spisem. „Nebudu obhájce měnit,“ řekl Rath.

Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek týkajících se oprav staveb a modernizace nemocnic z doby, kdy byl hejtmanem Středočeského kraje. Obžalobu odmítá a případ je podle něj politickým procesem. Hrozí mu až 12 let vězení, státní zástupce Petr Jirát pro něj navrhuje devět let.