Rebelující poslankyně Zelienková zůstává členkou rozpočtového výboru, ANO její odvolání neprosadilo

Poslankyně Kristýna Zelienková

Poslankyně Kristýna Zelienková Zdroj: CTK

Hnutí ANO neprosadilo odvolání své bývalé členky, nyní nezařazené poslankyně Kristýny Zelienkové ze sněmovního rozpočtového výboru. Dolní komora návrh neschválila. Zelienková žádala už před měsícem poslance, aby ji z výboru neodvolali. Hnutí ANO tehdy nařkla z toho, že v části bodů neplní svůj volební program.

Pro odchod Zelienkové z výboru hlasovalo 81 ze 169 přítomných poslanců, potřeba bylo nejméně 85 hlasů. Odvolání nepodpořila část koaličních zákonodárců z ČSSD a KDU-ČSL, a dokonce ani dva poslanci ANO Helena Válková a Jiří Zlatuška.

Sněmovní klub ANO chtěl vyměnit ve výboru Zelienkovou za Miloslavu Rutovou. O její nominaci se tak už nehlasovalo.

Dolní komora rozjednala návrh na personální změnu v rozpočtovém výboru už v polovině září. Zelienková tehdy uvedla, že ANO jde proti vlastnímu programu ohledně podpory podnikatelů. Konkrétně zmínila zákon o elektronické evidenci tržeb, který podle ní záporně dopadne na malé a střední podnikatele, a některé záležitosti v už zavedených kontrolních hlášeních k dani z přidané hodnoty. "Budu dál podporovat vládu ve smysluplných návrzích," řekla.

Poslanec ANO Jan Volný tehdy podotkl, že Zelienková dala svým vystoupením jasně najevo, proč hnutí požádalo o její odvolání z výboru.