Revoluční novela změní národní parky, má je více otevřít turistům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Dipsey -Wikimedia Commons

Otevřít všechny národní parky v České republice šetrnému turismu, posílit postavení obcí i zjednodušit legislativu má rozsáhlá novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou dnes představil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ekologové i některé obce ale návrh kritizují.

„Troufám si říct, že novela, kterou dnes představujeme, je revoluční,“ řekl Brabec. Zákon se bude zásadně měnit po více než 20 letech. Dosavadní přísnou ochranu přírody mají zaručit takzvaná klidová území.

„Bude to znamenat otevření dnešní první zóny, která je plošně uzavřena a je tam možný přístup pouze po stezkách,“ řekl Brabec. Obce navíc podle něj budou mít větší možnost vstupovat do rozhodovacích procesů a hájit své zájmy.

Pro všechny národní parky - Krkonošský národní park, NP České Švýcarsko, NP Podyjí a NP Šumava - má tak platit jeden zákon a veškerá jejich legislativa se má zjednodušit.

Jaké novinky novela přináší
Novela například nově ruší plošný zákaz vstupu mimo značené cesty v zónách národních parků. Klidovým územím naopak bude regulovat vstup mimo tyto cesty a po určitou část ročního období. Podle Brabce bude jasněji řečeno, jak se chovat na území obcí a jaké budou zákazy na území všech parků. Nově tak bude například možné rozdělat v obci oheň nebo vjet mimo silnice. Zakázány ale na území NP budou ohňostroje a používání zábavní pyrotechniky.
Nově se pohlíží i na zonace. Národní parky budou členěny na čtyři zóny - přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu trvalé péče o přírodu a zónu kulturní krajiny. V současnosti se přitom koná řízení o vyhlášení nové třístupňové zonace v NP Šumava, upozornil Schubert.
Jinou formu by měl mít i návštěvní řád. Dosud stručně definoval pravidla a sloužil jako regulace, nově by měl být více informativní.

Předseda Svazu obcí národního parku Šumava Antonín Schubert nevěří, že zákon dostatečně umožní udržitelný rozvoj obcí, které o něj dlouhodobě usilují.

„Novela je plná nelogických a vzájemně si odporujících ustanovení. Je plná vágních formulací, které jenom prohloubí dnešní situaci v různorodosti interpretací stávajícího zákona. Tudíž ještě ztíží prosazování litery zákona,“ řekl ČTK Schubert.

Návrh podle něj příkladem uvádí, že lidé do NP vstupují na vlastní nebezpečí. „Zákon vlastně říká, že když dítě v národním parku zabije suchý strom, tak ten má přednost před životem vašeho dítěte. Tak do parku raději nepůjdete,“ dodal. Novela prý také neladí s novým občanským zákoníkem.

Nedobrý pocit ekologa

Ekolog Jaromír Bláha z Hnutí Duha se obává, že může utrpět příroda, zejména kvůli menší ochraně prvních zón. „Principiálně jde návrh ministerstva správnou cestou. Zpřesňuje podmínky pro všechny NP a pouze tam, kde jsou rozdíly, stanoví podmínky pro každý park zvlášť. Z celkové ideje navrhovaných změn mám ale nedobrý pocit,“ sdělil novinářům Bláha.

V současnosti je návrh novely před připomínkovým řízením, do konce září má jít do vlády. Podle Brabce vzniká jako výsledek diskusí mezi odborníky i legislativci. Ministerstvo má prý zájem, aby se do novely dostalo maximum připomínek od vědců a ekologů.

Obce by mohly vstupovat do rozhodování

Nově by se mělo rozhodovat o různých činnostech, zásadách péče a zónách v NP prostřednictvím takzvaného opatření obecné povahy. Díky tomu by obce mohly zásadně vstupovat do rozhodovacího procesu o území NP.

„Konečná podoba opatření obecné povahy je totiž výsledkem dohody všech zúčastněných,“ uvedl ministr. Pokud by ale podle Bláhy do toho spadalo i řízení o udělování výjimek, znamenalo by to výrazné oslabení možnosti veřejnosti podílet se na ochraně území. Soudy by prý zahltily žaloby. Podle Brabce je norma v souladu s prioritami vlády. MŽP se bude snažit během října ji projednat ve Sněmovně.

Jakub Hruška: Na Šumavě může být národní park, anebo vzorný lesní závod