Rezignace. Hašek a Tejc se vzdali funkcí ve vedení ČSSD

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) hovoří na briefingu v Lidovém domě v Praze, kde 31. října zasedalo grémium ČSSD a zabývalo se napjatou situací ve straně. Vyjednávání o možné vládě zatím povede za ČSSD předseda Bohuslav Sobotka. Grémium dosud nesestavilo vyjednávací tým, schválen by měl být až po zasedání ústředního výkonného výboru strany (ÚVV). Vpravo je předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) hovoří na briefingu v Lidovém domě v Praze, kde 31. října zasedalo grémium ČSSD a zabývalo se napjatou situací ve straně. Vyjednávání o možné vládě zatím povede za ČSSD předseda Bohuslav Sobotka. Grémium dosud nesestavilo vyjednávací tým, schválen by měl být až po zasedání ústředního výkonného výboru strany (ÚVV). Vpravo je předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Zdroj: ctk

Účastníci utajované lánské schůzky, místopředseda ČSSD Michal Hašek a šéf poslanců strany Jeroným Tejc, rezignovali. Chtějí tak šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi umožnit „plně uplatnit mandát předsedy“. K vyvození zodpovědnosti vyzvali i další představitele sociální demokracie, zejména místopředsedy Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka. Sobotka odchod Haška a Tejce uvítal, další rezignace už nechce.

„Tečku za tím učiní Ústřední výkonný výbor ČSSD,“ konstatoval Sobotka. Hašek opustí post místopředsedy, Tejc skončí jako předseda poslaneckého klubu. Za hlasováním předsednictva, které se postavilo proti Sobotkovi, si stojí.

„Téměř dva týdny jsme terčem nevídané mediální kampaně, založené na fabulaci o takzvaném 'Lánském puči'. Na setkání levicových politiků s levicovým prezidentem republiky nevidíme nic špatného,“ uvedli ve společném prohlášení Hašek s Tejcem, kteří byli dvěma z pěti účastníků utajované povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Dva její další účastníci - Zdeněk Škromach a Jiří Zimola - již na vrcholné stranické funkce rezignovali.

Sobotka se tehdy účastnil televizní debaty a o setkání nevěděl, účastníci schůzky po několik dní setkání popírali. Po lánské schůzce většina členů předsednictva strany vyzvala Sobotku k odstoupení z funkce. Sobotka to označil za pokus o mocenské převzetí strany, krajské organizace ho ve funkci podpořily a většinou vyzývaly k odstoupení naopak účastníky lánské schůzky.

Hašek: Kampaň zakryla debakl

Kampaň proti účastníkům lánské schůzky podle Haška s Tejcem, kteří „umlčovací politiku uvnitř ČSSD“ nepovažují za správnou, zakryla debakl sociálních demokratů ve volbách, kde získali neuspokojivých 20,5 procenta. „Loajalita nesmí znamenat rezignaci na vlastní názor a právo jej vyslovit,“ uvedl Hašek, podle něhož mělo předsednictvo plné právo hlasovat o výzvě předsedovi strany k rezignaci.

Věční rivalové - Bohuslav Sobotka a Michal HašekVěční rivalové - Bohuslav Sobotka a Michal Hašek|Kresba Bretislav Kovarik

„To nejhorší, co by se teď mohlo ČSSD stát, by bylo pokračování sporů,“ řekl také Hašek, podle něhož si Česko zaslouží co nejdříve stabilní vládu. Ani on, ani Tejc se prý nechtějí stát záminkou k tomu, že jednání o novém kabinetu budou neúspěšná.

„Abychom umožnili Bohuslavu Sobotkovi plně uplatnit mandát předsedy a osobní odpovědnost za vytvoření a fungování vlády, rozhodli jsme se k dnešnímu dni rezignovat na své funkce ve vedení ČSSD,“ nechal se dále slyšet dosavadní druhý muž sociální demokracie. Minulý týden Hašek prohlásil, že v ČSSD je rozpoutávaná „atmosféra čarodějnických procesů či 50. let“.

Ve Sněmovně chce dvojice politiků podporovat všechny kroky, které budou v souladu s programem a volebními závazky ČSSD. Chtějí také zajistit jednotu celého poslaneckého klubu. „A chci právě tímto svým krokem, který jsem se dnes rozhodl učinit, zabránit rozštěpení klubu sociální demokracie,“ prohlásil Tejc. „Zároveň si dovolím Bohuslavu Sobotkovi popřát to, aby při jednáních s partnery na půdě Poslanecké sněmovny a při prosazování programu sociální demokracie byl stejně tvrdý a důsledný, jako byl vůči kritikům ve své straně,“ dodal.

Podle Sobotky zklidnění situace a zahájení jednání umožnily už rezignace místopředsedů Haška, Zdeňka Škromacha a Tejce. Ti se provinili zejména tím, že nerespektovali usnesení výkonného výboru a pokusili se šéfa strany vyřadit z jednání o nové vládě, uvedl. „Není možné rozstřílet celé vedení sociální demokracie, aby strana ztratila schopnost vést jednání o vládě,“ uvedl předseda ČSSD. Omluvil se také za čtrnáctidenní zpoždění v povolebních vyjednáváních.

Své funkce zatím nabídli Škromach, Zimola a Chovanec

Škromach už ve čtvrtek oznámil, že rezignuje na post místopředsedy. „Já, jako místopředseda jsem si vědom, že volební výsledek nebyl dobrý, a vyvodil jsem z toho osobní zodpovědnost,“ uvedl v České televizi. Dodal však, že setkání s prezidentem nepovažuje za špatné.

Další účastník lánské schůzky Jiří Zimola už na konci října rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD. Místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který jako první přiznal účast na schůzce v Lánech, již dříve uvedl, že nabídl rezignaci na post ve vedení, ale šéf strany Sobotka ji prý zatím nepřijal.

„Je dobře, že si ČSSD udělala jasno ve vedení strany,“ sdělil České televizi předseda komunistů Jiří Dolejš. Podle senátora za ČSSD Petra Víchy ze sebe udělali Hašek a tejc oběti a nezakopali válečnou sekeru.

Sobotka chce odstartovat jednání o vládě

Vnitrostranické spory bude řešit v neděli ústřední výkonný výbor ČSSD, dnes se sejde nejužší vedení sociální demokracie. Politickou debatu jeho členové neočekávají, grémium se prý bude zabývat spíše organizačními věcmi. Na pořadu by mohla být taky příprava na volby do Evropského parlamentu a návrh pro výkonný výbor na svolání mimořádného sjezdu strany.

Po nedělním jednání stranického ústředního výkonného výboru bude znám vyjednávací tým ČSSD a podle Sobotky začnou jednání o vládě s hnutím ANO a KDU-ČSL. Výkonný výbor by měl podle Sobotky vyslat jasný signál, že se ČSSD zkonsolidovala. Sobotka chce na výboru taky navrhnout konání mimořádného sjezdu ČSSD na 22. února příštího roku, podotkl ale, že názory na nutnost jeho svolání se liší.

Jana Havligerová: Sobotka vyhrál. Zatím jen první kolo