Roithová nechce být eurokomisařkou. Navrhla Blížkovského

Poslankyně Evropského parlamentu za KDU-ČSL Zuzana Roithová

Poslankyně Evropského parlamentu za KDU-ČSL Zuzana Roithová Zdroj: ctk

Bývalá europoslankyně a místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová nechce kandidovat na eurokomisařku. Odmítla nabídku své strany a místo sebe navrhla zkušeného bruselského úředníka Petra Blížkovského, který podle ní zhruba deset let působí na ředitelství Evropské rady.

Roithová řekla, že nezměnila svůj názor a po letech strávených v Bruselu se chce vrátit do Česka a věnovat se rodině. Evropský komisař podle ní nemá být politická funkce, a proto za sebe nabízí nestraníka.

„Velmi ráda bych doporučila naší vládě, aby se vážně zabývala i jménem Petra Blížkovského,“ uvedla Roithová. Připomněla, že je to druhý nejvýše postavený český úředník ve strukturách EU a velmi dobře by podle ní zastával i funkci eurokomisaře. „Jsem přesvědčena, že by ji zastával lépe než všichni (dosud oznámení) kandidáti a možná že i dokonce lépe něž já,“ poznamenala Roithová, která v květnu už znovu nekandidovala do Evropského parlamentu.

Blížkovský by podle ní post eurokomisaře přijal a mohl by mít na starosti i některé z ekonomických portfolií, o které Česká republika v nové Evropské komisi usiluje. Podle Roithové je odborníkem na zemědělskou problematiku a účastnil se vyjednávání o bankovní unii. „Velmi dobře ví, kde je potřeba zeštíhlit evropskou byrokracii,“ uvedla Roithová. Praha má v EK zájem o řízení dopravy, průmyslu a podnikání, výzkumu a inovací, vnitřního trhu nebo energetiky.

Bělobrádek: Nadšen nejsem

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že z rozhodnutí Roithové sice není nadšen, ale je rád, že přišla s jinou variantou. O Blížkovském už Bělobrádek mluvil i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), koaliční partneři o tom budou diskutovat i na jednání koaliční rady.

ČSSD by ráda na eurokomisaře prosadila bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, hnutí ANO zase lídra své evropské kandidátky Pavla Teličku.

Svérázné řešení koaličních sporů o osobě příštího českého eurokomisaře navrhl šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Českého zástupce v komisi by si podle něj mohl vybrat sám nový šéf Evropské komise. Že je to možná varianta, připustil po jednání vlády i ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).