Romové zakládají novou stranu, míří do nejvyšších pater politiky

Pochod romské hrdosti Roma Pride

Pochod romské hrdosti Roma Pride Zdroj: ctk

V Česku by mohla brzy vzniknout další romská politická strana. O založení levicové Romské demokratické strany (RDS) dnes v Praze diskutovaly asi dvě desítky Romů. Příští týden přípravný výbor požádá ministerstvo vnitra o registrac, řekl předseda výboru Miroslav Tancoš. Vnitro zapsalo koncem roku 2011 už romskou Stranu rovných příležitostí.

„Chceme ukázat majoritní společnosti, že chceme být plnohodnotnými partnery. Narodili jsme se tu, jsme tu doma,“ řekl k založení nové strany Tancoš. Poukázal na to, že podle průzkumů většina Čechů Romy za sousedy nechce.

Strana by prý chtěla přispět k tomu, aby se tento postoj změnil. Chce se zaměřit hlavně na vzdělávání a zaměstnávání příslušníků menšiny. Chce také jednat se zástupci druhé romské politické strany a romských sdružení. Romové v Česku jednotnou reprezentaci nemají. Podle odhadů v zemi žije asi čtvrt milionu Romů. Zhruba třetina z nich je v takzvaných ghettech.

Tancoš už dřív předsedal Romské demokratické sociální straně, která vznikla v roce 2005. O šest let později ji ale Nejvyšší správní soud rozpustil, a to kvůli nedodaným finančním zprávám. Podle Tancoše chce nyní nová strana dělat vše správně a transparentně. Na rozjezd prý má dva miliony korun, a to od sponzorů z Británie. Šéf přípravného výboru je ale nechtěl jmenovat.

Od 1. června by měla v Praze fungovat stranická kancelář. Po zaregistrování je v plánu volební sjezd, který by měl vybrat 15 členů předsednictva. Pracovat by pak měly i odborné komise pro hospodářství, trestní právo či pro vzdělávání a také tisková mluvčí, dodal Tancoš.

Přípravný výbor doufá v to, že se nová romská strana prosadí i ve volbách a její kandidáti se dostanou do zastupitelstev, Sněmovny a Senátu. Větší úspěch dosud zaznamenala ale jen Romská občanská iniciativa. V Parlamentu po listopadové revoluci zasedlo několik jejích zástupců. Od roku 2010 je pak v dolní komoře poslanec Josef Tancoš (ČSSD).

K založení strany jsou potřeba aspoň tři čeští občané nad 18 let. Vytvoří přípravný výbor. S žádostí o registraci pak ministerstvu vnitra pošlou i petici s aspoň tisícovkou podpisů lidí, kteří si vznik strany přejí. Nesmějí chybět ani jména, data narození a bydliště těchto podporovatelů. Doložit je nutné také stanovy. Podle Tancoše přípravný výbor RDS sesbíral 2750 podpisů.

lára Samková: Romové jsou zrcadlem budoucích průšvihů