Roušky jsou opět povinné na vnitřních akcích nad sto lidí. Koronavirová nákaza roste

Kapacita vnitřních akcí se od pondělí omezí na 500 návštěvníků (ilustrační foto)

Kapacita vnitřních akcí se od pondělí omezí na 500 návštěvníků (ilustrační foto) Zdroj: red

V celém Česku platí od soboty povinnost nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí, jde o kulturní a sportovní akce, ale také svatby a pohřby uvnitř budov. Od pondělí pak bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, nyní činí 1000 lidí. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku od pondělí stoupá, v posledních třech dnech byl denní nárůst vyšší než 200.

Počty případů podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) sice rostou, ale není zasažená riziková skupina starších 65 let a nepřibývá vážných případů, které vyžadují hospitalizaci. Stát nechce zavádět žádná opatření, která by omezovala ekonomiku nebo volný pohyb osob. Přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky, řekl ministr.

V České republice v pátek přibylo 281 případů COVID-19, nejvíc od konce června.Od začátku epidemie se nakazilo 15 081 lidí, aktuálně nemocných je rekordních 5290

Opatření ohledně nošení roušek se netýká obchodů nebo restaurací, ale sportovních a kulturních akcí. Podle Vojtěcha není možné bary a diskotéky, kde se podávají třeba nápoje, vydělit z provozoven stravování, pro která opatření neplatí. Musí jít o organizovanou akci s omezeným počtem návštěvníků v jednom čase a na jednom místě.

Účinnost přijatých opatření se bude podle ministra vyhodnocovat, zřejmě po dvou týdnech. V příštím týdnu bude také připravený několikastupňový takzvaný semafor, který bude doporučovat hygienikům, jaká opatření přijmout při zhoršené epidemické situace. V pondělí ho ministr předloží Bezpečnostní radě státu.

Situace ohledně nákazy koronavirem se zhoršuje na celém světě. Spojené státy zaznamenaly v pátek čtvrtý den v řadě více než 1000 úmrtí s koronavirem. Nakažených mezitím přibylo bezmála 68 800. S odvoláním na své propočty to uvedla agentura Reuters.

Brazílie pak v uplynulých 24 hodinách zaznamenala dalších 1156 úmrtí s koronavirem a 55 891 nově nakažených. Mexiko v pátek ohlásilo 737 dalších úmrtí s koronavirem a 7573 nově nakažených. Jižní Korea pak ohlásila 113 nových případů koronaviru, což je největší nárůst za jediný den od března.