Rozpočet bude mít schodek 112 miliard, se snižováním deficitů se nepočítá

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Anna Vackova, E15

Stát by měl příští rok hospodařit s deficitem 112 miliard. Schválila to vláda s tím, že tříprocentní hranice deficitu veřejných financí by neměla být podle ministerstva překročena. Původně se počítalo s deficitem 110 miliard. Vláda počítá s vyšším růstem, než je reálné, kritizoval rozpočet bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda v rozpočtu počítá s růstem ekonomiky o 1,3 procenta, zatímco původně předpokládala růst o 0,8 procenta. Na daňových výnosech to znamená zhruba čtyři nebo pět miliard korun navíc. Návrh rozpočtu počítá podle vyjádření ministra financí Jana Fischera z minulého týdne rovněž například s navýšením plateb pro státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun, tedy proti původnímu plánu o miliardu více, aniž se to dotkne deficitu rozpočtu.

Další rozpočtové příjmy plynou z vyššího odhadu inkasa z aukce kmitočtů pro mobilní operátory, vyšší jsou také očekávané příjmy ze státních podniků, které mají celkem činit 7,3 miliardy korun. Na výdajové straně návrh počítá se zvýšením mezd ve státní správě o dvě procenta. Posílena byla navíc kapitola ministerstva vnitra o 400 milionů korun, což podle Fischera otvírá prostor pro řešení problémů s náborem nových policistů.

Očekávané příjmy jsou nereálné, kritizuje Kalousek

Rusnokova vláda se chová nezodpovědně, reagoval na schválený rozpočet Fischerův předchůdce na ministerstvu financí Miroslav Kalousek. Podle něj byl předpoklad příjmů zvýšen o 17 miliard korun, což je prý nereálné.

Podle Kalouska by bylo přijatelné, kdyby případný přebytek příjmů šel na snížení schodku ve výši 112 miliard, uvedl server iDnes.cz. S tím podle aktuálního návrhu ale nepočítá. „Celkem vláda navrhuje utratit o 24 miliard více, než jsem pokládal za únosné,“ kritizoval návrh rozpočtu ještě před jeho schválením exministr financí.

Definitivní schválení rozpočtu však čeká až na Sněmovnu, která vzejde z předčasných voleb. Sněmovna se bude návrhem zabývat nejdříve 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze.