Rozpočet hlásí za leden nejvyšší přebytek od roku 2000

koruny, peníze

koruny, peníze Zdroj: profimedia.cz

Stát letos v lednu hospodařil s přebytkem 42,4 miliardy korun, což je dvakrát více než v lednu loňského roku. Zároveň jde o nejvyšší lednový přebytek od roku 2000. "Na základě lednového plnění rozhodně nelze činit žádné závěry ohledně celého roku. Kromě toho se v lednu ještě neprojevil vliv změn daně z přidané hodnoty od ledna 2013," uvedl k tomu ministr financí Miroslav Kalousek. Sazby DPH od letošku stouply o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Loni rozpočet skončil deficitem 101 miliard korun. Rekordně vysoký přebytek rozpočtu po prvním měsíci letošního roku podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška sice vypadá impozantně, z hlediska celého roku má ale malou vypovídací schopnost.

„Letošní rozpočet bude ovlivněn významnými změnami snad ve všech druzích daní, takže je těžké celoroční skutečnost predikovat. Příjmy z DPH v lednu sice meziročně solidně vzrostly, to ale bylo dáno spíš slabými výsledky obchodu z prosince 2011 než vysokou aktivitou v loňském vánočním období,“ poznamenal Sobíšek a dodal, že nepříznivě se vyvíjely sociální odvody, což poukazuje na možné problémy na pracovním trhu.

Přispěly hlavně spotřební daně, DPH se zatím neprojevilo

Celkové příjmy 125 miliard korun byly proti lednu 2012 vyšší o 24,8 miliardy. Celkové výdaje 82,6 miliardy korun ke konci ledna 2013 jsou o 3,4 miliardy korun nad úrovní ledna 2012.

Hospodaření státu v lednu(v milionech korun)

Hospodaření státu v lednuHospodaření státu v lednu

Na růstu příjmů se nejvíce podílely kapitálové příjmy a daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení. Výrazný vliv měly transfery z EU, které byly meziročně o 16,6 miliardy korun vyšší. Většina evropských peněz šla na krytí výdajů na Společnou zemědělskou politiku.

Hlavním zdrojem růstu daňových příjmů bylo inkaso spotřebních daní, výrazně přispěla daň z tabákových výrobků, která meziročně vzrostla o 5,2 miliardy korun.

Inkaso DPH 34,6 miliardy korun meziročně vzrostlo o 1,9 miliardy. V lednovém plnění se podle ministerstva ještě neprojevila změna sazeb DPH od roku 2013, naopak zde prý ještě doznívá vliv zvýšení spodní sazby v roce 2012.

Největší objem peněz v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládán na sociální dávky. Koncem ledna bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 36,4 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o 3,3 miliardy korun.