Rusnok: Odliv spekulativních peněz už pro ČNB není zásadní

Jiří Rusnok, ČNB

Jiří Rusnok, ČNB Zdroj: Tomeš Michael

ČNB ve čtvrtek při prvním letošním zasedání zvýšila úrokovou o 25 bazických bodů na 0,75 procenta. Nově zveřejněná prognóza pak počítá ještě s jedním zvýšením sazeb v tomto roce. Podle ČNB je však další zvyšování sazeb podmíněno makroekonomickými podmínkami. Guvernér Jiří Rusnok to odpověděl během tiskové konference na dotazy novinářů.

Je zde prostor pro další zvýšení sazeb v tomto roce?

Prognóza vidí prostor v rozsahu jednoho, popřípadě druhého zvýšení v tomto roce. Závisí to ale na dalších makroekonomických podmínkách. V tuto chvíli se dá těžko předjímat fázování dalšího zvyšování úrokových sazeb.

Podle nové prognózy se inflace na konci sledovaného období dostane pod cílená dvě procenta.

Očekáváme to, ale nic významného to neznamená. Reagovat na to zatím nebudeme. Plánované hodnoty jsou v tolerančním pásmu stejně jako dříve, kdy se inflace přibližovala třem procentům.

Jak může vývoj koruny ovlivnit zvyšování sazeb?

Pokud bude posilování citelně strmější, než ukazuje prognóza, pak se omezuje prostor pro další zvýšení sazeb. Zatím se ale kurzový vývoj od prognóz příliš neodchyloval.

Uvažoval nějaký člen rady o tom, že by se mohla sazba zvýšit o více než 25 bazických bodů?

Spíše se objevily hlasy, zda vůbec zvyšovat. Nebyl žádný návrh na zvýšení větší než o 25 bazických bodů.

Kdy by mohlo přijít další zvýšení sazeb?

Očekávám minimálně dvě zvýšení v tomto roce. Otázka je, kdy to druhé zvýšení přijde. Je možné, že nepřijde vůbec.

Kdy bude mít činnost ČNB vliv na zhodnocení vkladů? 

Prognózu na to nemáme. Důležité je si uvědomit, že banky mají přebytek likvidity. Vklady pro ně nejsou vzácnou komoditou, nemají proto důvod platit střadatelům víc. Situace se ale může postupně vyvíjet, i když jen velmi pozvolně.

Do jaké míry prognózy ovlivňuje překoupenost koruny?

Překoupenost koruny tu stále je. Dnešní debata je ale o tom, na kolik se změnil charakter těchto vkladů či investic. Zdá se, že ty spekulativní peníze se přetvářejí do stabilnějších, dlouhodobějších investic. Odliv spekulativních peněz už proto není pro ČNB při modelování zásadním faktorem.

Může staronové informování o předpokládaném vývoji koruny ovlivnit trh?

Trh to samozřejmě ovlivnit může. My se snažíme být transparentní, jsou to ale vždy jenom modely. Není to žádný závazek, podle kterého se budeme řídit.