Růst cen pohonných hmot pokračuje, nafta už stojí přes 36 korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Ceny pohonných hmot v minulém týdnu pokračovaly v růstu k novým rekordním hodnotám. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 14 haléřů na 35,44 koruny za litr. Cena nafty stoupla o 21 haléřů na 36,01 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Růst cen způsobuje drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru. Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum výraznějšímu zdražení zabránil pokles distribučních marží. „V průběhu následujících dnů zamíří pravděpodobně marže zpět k průměrným úrovním, což by se projevilo i na cenách u čerpacích stanic. Růst cen by se potom pohyboval v řádu desetihaléřů,“ uvedl Čermák. Natural 95 byl v neděli nejdražší v Jihomoravském kraji, jeho cena zde za týden vzrostla o 17 haléřů na 36,03 koruny za litr. Následovala Praha s cenou 35,84 koruny, na Vysočině tankovali motoristé za 35,77 koruny.

„Ceny pohonných hmot jsou nejdražší v historii a překonávají historická maxima z léta 2008. Přestože je ropa levnější než ve zmíněném období, a to přibližně o 35 dolarů za barel, tankují řidiči dráž kvůli vyšší spotřební dani a hlavně kvůli slabé koruně,“ uvedl analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek. V nejbližší době pokles cen nečeká.

Podle odborníků nelze zatím předpovídat, zda se ceny pohonných hmot vyšplhají až na 40 korun za litr. Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta očekává mírný pokles cen v průběhu prvního pololetí, ale pouze za předpokladu, že se stabilizuje situace na Blízkém východě. „Politické riziko spojené s Íránem je značné a navíc je velmi obtížně předvídatelné. Pokračující evropská dluhová krize má zároveň negativní dopad na českou měnu,“ dodal.

Litr benzinu byl nejlevnější v Jihočeském kraji, kde stál 34,91 koruny. V Ústí řidiči za za litr benzinu platili 35,13 koruny, v Olomouckém kraji se Natural prodával za 35,18 koruny.

Nafta byla nejdražší v Praze, litr zde stál 36,60 koruny. Následoval Jihomoravský kraj s cenou 36,52, v Plzeňském kraji stál litr nafty 36,23 koruny. Nejlevnější diesel byl za 35,63 koruny za litr v Olomouckém kraji.

Vývoj cen pohonných hmot

Vývoj cen pohonných hmotVývoj cen pohonných hmot|CCSVývoj cen pohonných hmotVývoj cen pohonných hmot|CCSZdroj: CCS