Salačová u soudu: Rozdávala jsem provize, abych své firmě zajistila zakázky

Ivana Salačová u soudu

Ivana Salačová u soudu Zdroj: ctk/ap

Podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová obžalovaná v kauze exposlance Davida Ratha v závěrečné řeči řekla, že dávala při veřejných zakázkách provize, aby měla práci pro svou firmu. Nechtěla prý nikoho poškodit. Salačová se jako jediná přiznala ke korupci a žalobce jí navrhuje podmíněný trest. Ostatním osmi lidem navrhuje dva až devět let vězení, nebo podmínku.

Salačové se týká obvinění z manipulace s tendry na opravu zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích. „Vše jsem činila, abych své tehdejší společnosti Fisa zajistila práci a sehnala uplatnění na stavebním trhu,“ řekla. Provize prý nedávala proto, aby poškodila Středočeský kraj, stát nebo Evropskou unii. „Brala jsem to tak, že provizi dávám těm, kteří mí zajistí stavební zakázky,“ dodala.

S odstupem času si prý uvědomuje, že nejednala správně a lituje toho. Vysvětlovala také, že její první výpověď, ještě když byla ve vazbě, byla sice pravdivá, ale ne úplná. Pro přiznání se rozhodla později. „Poté, co jsem si pročetla odposlechy, jak telefonické, tak prostorové, dohodla jsem se se svými právníky, a po veliké diskuzi s rodinou a svými blízkými jsem se rozhodla, že budu vypovídat úplně a pravdivě a že požádám o status spolupracující osoby,“ uvedla. Odmítla, že by byla zrádce, jak naznačil minulý týden jeden z advokátů obžalovaných.

Verdikt po roce a půl

Hlavní líčení začalo v srpnu 2013 a do závěru se dostalo minulý týden, kdy přednesl závěrečnou řeč a návrhy trestů státní zástupce Petr Jirát. Největší trest, osm až devět let vězení, chce pro manžele Kateřinu a Petra Kottovy. Podle Jiráta jsou organizátory korupce. Oba vinu odmítají a žádají zproštění obžaloby.

Po Jirátovi následovaly shrnutí advokátů a závěrečné řeči obžalovaných, kteří pak mají ještě právo na takzvané poslední slovo. Většina obhájců žádá pro své klienty rovněž zproštění obžaloby.

Případ se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech ve Středočeském kraji. Mezi obžalovanými jsou kromě Kottových, Ratha a Salačové zejména šéfové a manažeři firem. Rath podle Jiráta věděl o machinacích coby hejtman kraje a údajně bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Exposlanec to odmítá. Podle něj nebylo možné tendry ovlivnit kvůli vícenásobné kontrole.