Schwarzenberg: Je to konec vládní koalice

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: profimedia.cz

Je to konec vládní koalice, reagoval na rozhodnutí Věcí veřejných o demisi jejich ministrů předseda koaliční TOP 09 a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že se od VV nenechá vydírat.

TOP 09 chce další postup koordinovat s ODS premiéra Petra Nečase. Kalousek prý jako nejpoctivější řešení vidí dohodu o co nejrychlejším termínu předčasných voleb.

Věci veřejné oznámily, že jejich ministři předají ve středu premiéru Nečasovi demise, z vlády chtějí odejít k 1. květnu, pokud nebudou splněny jejich podmínky. Strana své setrvání ve vládě podmiňuje například novou revizí koaliční smlouvy.

„Potvrzuje se moje teze, že v Čechách politické strany nekončí drtivou porážkou, nýbrž sebevraždou. Věci veřejné se k tomu rozhodly, že vyskočí z letadla bez padáku, tak mnoho štěstí,“ řekl Schwarzenberg krátce po svém návratu z Egypta. „Radši hrůzný konec než hrůza bez konce,“ dodal.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda strany Michal Hašek míní, že strany by měly začít jednat o konání nových sněmovních voleb společně s krajskými a senátními volbami. Ve středu ráno se k aktuální politické situaci mimořádně sejde politické grémium ČSSD, informoval ČTK Sobotka. „Byla by to pro občany velká úleva, kdyby tato vláda padla, a byla by to první užitečná věc, kterou by VV udělaly,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Ve svém vyjádření, které zaslal ČTK, však označil vyhrůžky VV odchodem z vlády za „velmi nevěrohodné“.

Vedení KDU-ČSL uvedlo, že krok VV považuje za logické vyústění dlouhodobé vládní krize. Strana také vyzvala ODS a TOP 09, aby dovedly Česko k předčasným sněmovním volbám v termínu krajských voleb.