Schwarzenberg: Od dob zeleného hnutí nová politická myšlenka nevznikla

Karel Schwarzenberg, autor: Ondřej Němec, zdroj: Knihovna Václava Havla, http://bit.ly/1X6pgDS

Karel Schwarzenberg, autor: Ondřej Němec, zdroj: Knihovna Václava Havla, http://bit.ly/1X6pgDS

Jednou z příčin, proč politika mladé lidi příliš neláká, je celková myšlenková vyprahlost veřejné sféry, míní spoluzakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj se od šedesátých let neobjevila nová politická myšlenka a už vůbec ji prý nelze čekat od současných populistů. „Jsou hnáni zejména vlastní ješitností," dodává v rozhovoru pro studentskou sekci E15 Karel Schwarzenberg.

Dlouholetý lídr TOP 09 současně dodává, že strany nabízejí voličům „pětkrát vylouhovaný čaj.“ K nezájmu o politiku, patrného zejména u mladé generace, podle něj přispívá také celkové společenské ovzduší.

Mladí dnes nemusejí uctívat Vladimira Iljiče Lenina, Schwarzenberg ale míní, že „uctívají starší modlu – mamon. To je jasně vidět. Ale je alespoň více otevřená ve vyjadřování, není tak opatrná jako dřív. Je trošku otrkaná světem,“ dodává v rozhovoru.

Pokud by měl zkušený veřejný činitel pojmenovat politickou výzvu, která na mladou generaci čeká, pak jde o opětovné nabytí svépravnosti člověka.

„Objevují se nesčetné nové zákazy, byť ve velice dobrém úmyslu ochrany člověka. Jenže to znamená, že člověk už není svéprávný. Popravdě řečeno, to už má se svobodou málo co dělat. A ono to pokračuje. Podívejte se na zákony, které probíhají, podívejte se na návrhy pana ministra Chovance a tak dále. Postupně to člověka omezuje, omezuje, omezuje, až bude jenom takové poslušné kolečko ve státním aparátu,“ vysvětluje Schwarzenberg.

Nespokojenost s tímto stavem věcí se podle něj může stát základem pro nové hnutí. „Jako když příroda v Německu i jinde byla již valně pokažená, tak vznikli zelení,“ uzavřel bývalý ministr zahraničí.

Celý rozhovor s Karlem Schwarzenbergem čtěte ve studentské sekci E15: