Sdílených kanceláří je v Praze za pět let o 200 procent více než před pěti lety

porada v kanceláři

porada v kanceláři Zdroj: Shutterstock

Flexibilních kanceláří je v Praze o 200 procent více než před pěti lety. Nově otevřel největší provozovatel flexibilních a sdílených kanceláří (tzv. coworkingu) v metropoli společnost Scott.Weber Workspace prostory v dejvickém centru Blox. Flexibilní kanceláře aktuálně tvoří 2,7 procenta ze 3,75 milionu metrů čtverečních kanceláří v Praze a čeká se další růst. Vyplývá to z analýzy realitní poradenské společnosti JLL a informací Scott.Weber Workspace.

"Flexibilní sdílené kanceláře jsou stále doménou především Prahy, Brna či Ostravy, případně některých krajských měst. Například v Londýně, ale i jiných západních metropolích, je však tento podíl několikanásobně vyšší, což ukazuje na potenciál dalšího růstu tohoto segmentu u nás," uvedl odborník na stavebnictví a realitní trh z poradenské společnosti KPMG Pavel Dolák.

Podle poradenské agentury JLL, která vydává každý kvartál analýzu pražského nemovitostního trhu, bylo v 1. čtvrtletí roku v hlavním městě 101.736 metrů čtverečních flexibilních kanceláří, z toho 93.700 metrů čtverečních v provozu. Na dalších 8000 metrů jsou již podepsané nájemní smlouvy provozovateli sdílených kanceláří, ale centra ještě nezahájila provoz, uvádí JLL.

Nejvíce sdílených kanceláří je v Praze 1 (32 procent), Praze 4 (17 procent) a Praze 5 (18 procent). Vedle Scott.Weber Workspace patří k největším poskytovatelům v metropoli například Spaces (14 procent), Regus (11 procent) či HubHub a WeWork (po šesti procentech). "Český trh je charakteristický tím, že zde působí jak globální, tak lokální poskytovatelé těchto kanceláří, ale přímo aktivní jsou i někteří vlastníci či developeři, kteří také nabízí sdílené kanceláře," řekl Dolák z KPMG.

Do roku 2024 očekává JLL otevření dalších pěti center sdílených kanceláří o celkové ploše 12.300 metrů čtverečních. Z toho Scott.Weber Workspace plánuje tři, mimo jiné The Park na Chodově v Praze 11. "Prostory v budově číslo tři jsme měli vyhlédnuté a hodláme toho náležitě využít. Chystáme se zde laťku moderního pracovního prostředí posunout opět o stupeň výš," uvedl Martin Holý ze Scott.Weber Workspace.