Šéf bezpečnostní inspekce Bílek rezignoval pod tlakem politiků

Bývalý šéf GIBS Ivan Bílek

Bývalý šéf GIBS Ivan Bílek Zdroj: CTK

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která dohlíží na práci policistů, celníků a příslušníků Vězeňské služby, bude mít nového ředitele. Po opakovaných výzvách některých vládních politiků, k nimž se včera přidal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), rezignoval Ivan Bílek. V posledních týdnech čelil kritice kvůli nečinnosti inspekce při vyšetřování olomoucké kauzy Vidkun. Tlak na šéfa GIBS v poslední době stupňoval hlavně ministr Andrej Babiš, v neděli se k němu přidal ministr vnitra.

Bílek byl prvním ředitelem GIBS, která vznikla v roce 2012. Na jeho nástupci se bude muset shodnout koalice, nelze vyloučit tvrdé střety a zákulisní handly.

„Pan Bílek by měl vyhodnotit, zda instituce, kterou vede, a zda on sám může za těchto okolností ve funkci pokračovat v okamžiku, kdy se takto výrazně snížila důvěra v celou generální inspekci,“ řekl Sobotka po jednání svého kabinetu.

Vzápětí na Twitteru zveřejnil informaci, že Bílek požádal o odchod ze služebního poměru, což označil za slušné a rozumné rozhodnutí. Právě ministerský předseda na návrh exekutivy a po projednání ve výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny hlavu kontrolního orgánu odvolává.

Na Bílkově nástupci se musí shodnout koalice. Nelze vyloučit střety a zákulisní handly

K rezignaci Bílka už delší dobu vyzýval šéf ANO a vicepremiér Andrej Babiš. „Bylo by dobře, aby skončil,“ přisadil si pár hodin předtím, než se odstoupení potvrdilo. Dodal, že kromě olomouckého případu inspekce selhala také v lihové aféře. Tlak na Bílka koncem minulého týdne vystupňoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), když v pořadu České televize prohlásil: „Policisté se více než zločince na ulici s nožem báli generální inspekce a toho, že budou svlečeni z uniformy.“

Konec Bílkovy kariéry zpochybňovala část poslanců, na dnešek si ho pozvala stálá parlamentní komise pro kontrolu GIBS. „Je trnem v oku určitým lidem. Znám ho jako člověka, který se snaží inspekci dostat do souladu s novým zákonem, a to se mu z velké míry povedlo,“ uvedl nedávno předseda výboru pro bezpečnost za sociální demokracii Roman Váňa.

O GIBS se v posledních týdnech hovořilo také kvůli jejímu zásahu v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kde jednoho z policistů obvinila z korupce a vynášení informací. Akce následovala krátce po razii útvaru Roberta Šlachty v Olomouci.