Šéf komory Dlouhý: Odmítáme hodit datové schránky do koše

Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý Zdroj: CTK

Hospodářská komora odmítá, aby bylo pro daňové účely omezeno využívaní datových schránek. "Je nepřijatelné, aby po ukončení připomínkového řízení byl do návrhu doprovodného zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) vložen ministerstvem financí přílepek, který před podnikatele staví nové překážky v komunikaci s úřady,“ řekl prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý.

Návrh omezuje datové schránky a nařizuje všem plátcům DPH, aby od 1. ledna 2016 namísto datových schránek povinně používali speciální kanál pro komunikaci se správcem daně. „Je to nebezpečný precedens,“ varuje Dlouhý.

Datové schránky byly zavedeny jako univerzální komunikační nástroj podnikatelů s orgány veřejné moci.

„Datové schránky byly zavedeny jako univerzální komunikační nástroj podnikatelů a firem s orgány veřejné moci. Odmítáme, aby bez jakékoli diskuse s podnikateli a bez finančního a technického vyhodnocení koncept, na který si podnikatelé museli zvyknout, byl hozen do koše, a nově si ministerstvo financí na podnikatelích vynucovalo exkluzivní způsob komunikace s finanční správou,“ upozorňuje Dlouhý.

Podle jeho slov hrozí rozdrobení elektronizace veřejné správy tím, že si každé ministerstvo zavede svůj vlastní informační kanál pro komunikaci s úřadem.

Úřad: Jde o technické důvody a schránky zůstanou

Finanční správa chce omezit využití datových schránek podle mluvčí Petry Petlachové pouze z technických důvodů, protože datovou schránkou lze odeslat maximálně deset MB dat. Řada přiznání včetně příloh je podle Petlachové větších.

„Pro naplnění vládních priorit digitalizace správy daní a zvýšení efektivity Finanční správy ČR je navrhováno rozšíření přímé komunikace s finanční správou prostřednictvím již dlouhodobě existujícího komunikačního kanálu – elektronické podatelny. Tento kanál slouží pro podávání strukturovaných dat velkého objemu, což budou od roku 2016 zejména kontrolní hlášení DPH,“ upřesnil mluvčí MF Radek ležatka.

Datová schránka podle něj bude dál sloužit svému účelu, to je zasílání písemností správci daně a zpět správcem daně poplatníkovi. K výše zmíněnému způsobu „přílepku“ mluvčí řekl, že dotčené ustanovení je provázáno s nově vzniklým autentizačním prostředkem, to je certifikátem pro evidenci tržeb, proto je také obsahem změnového zákona k zákonu o evidenci tržeb.

„Připomínkové řízení k danému ustanovení bude vedeno formou přímé komunikace s dotčenými resorty a organizacemi,“ dodal Ležatka.

Co říká novela

Novela stanovuje, že plátce je povinen podat elektronicky daňové přiznání, kontrolní hlášení a jejich přílohy. Pouze elektronicky lze podat souhrnné hlášení a přihlášku k registraci plátce DPH. Tyto úkony budou neplatné v případě datové zprávy odeslané prostřednictvím datové schránky.

Daňoví poplatníci tak budou muset podávat hlášení a přiznání elektronicky ovšem jiným způsobem, většinou přes daňový portál. Datovou schránku uživatel v takovém případě využije na autentizaci podání pomocí přístupových údajů do schránky. Návod, který se týká dalších podání, zveřejnila finanční správa na internetu.

Babiš chce kompenzovat EET, navrhuje 5 000 Kč slevu na dani