Šéf VZP Zdeněk Kabátek zůstává ve funkci, přednostním očkováním předpisy údajně neporušil

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP Zdroj: E15 Michael Tomeš

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP
Zdeněk Kabátek, ředitel VZP
Zdeněk Kabátek, ředitel VZP
Zdeněk Kabátek, ředitel VZP
5
Fotogalerie

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek zůstane ve své funkci. Správní rada jej podpořila a shodla se na tom, že nepovažuje jeho přednostní očkování za porušení právních předpisů. Předsedkyně správní rady Věra Adámková (ANO) novinářům řekla, že ředitel se nechal očkovat po doporučení svého ošetřujícího lékaře kvůli určité diagnóze. O jakou diagnózu se jednalo, předsedkyně neupřesnila.

Kabátek už dříve řekl, že se nechal očkovat především proto, že chtěl ochránit kolegy a zdravotníky, se kterými se denně setkává. „Důvod (k očkování) je mezi lékařem a pacientem,“ řekla dnes Adámková. Doplnila, že správní rada o odvolání Kabátka nehlasovala. Po konzultaci s právníky přijala usnesení, že Kabátek neporušil účinné právní předpisy.

Kabátek kvůli přednostnímu očkování sklidil kritiku. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že každý slušný člověk by měl na to reagovat a že Kabátek by měl vyvodit důsledky sám pro sebe.

Kvůli postupu při očkování ve Státním zdravotním ústavu už rezignoval jeho ředitel Pavel Březovský. Důvodem byly informace, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Kvůli očkování v SZÚ pak ministr zdravotnictví odvolal svou náměstkyni Alenu Šteflovou, která se nechala přednostně očkovat společně s manželem.

Všeobecná zdravotní pojišťovna je ze sedmi tuzemských zdravotních pojišťoven největší a její služby využívají zhruba dvě třetiny občanů. Loni pojišťovna hospodařila se schodkem 5,1 miliardy korun, navzdory epidemii COVID-19 byl asi o 300 milionů korun menší, než s jakým počítal zdravotně pojistný plán pro rok 2020.

Do zdravotnictví přišlo loni zhruba o 20 miliard navíc jako platba z rozpočtu za státní pojištěnce, jako jsou děti, nezaměstnaní nebo senioři. Všech sedm pojišťoven dohromady podle prezidenta svazu Ladislava Fridricha vydaly 352 miliard, o 5,5 miliardy víc, než plánovaly. Fridrich to řekl serveru Seznam Zprávy.