Senát odmítl daňový balíček, rozhodnou o něm znovu poslanci

Senát

Senát Zdroj: mediafax

Senát podle očekávání odmítl vládní daňový balíček, který počítá s jednoprocentním zvýšením daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent a ruší některé daňové výhody. Zamítnutí dnes prosadila ČSSD, která má v horní komoře většinu. Veto Senátu může koalice za dva týdny přehlasovat ve Sněmovně. S přijetím balíčku počítá státní rozpočet na příští rok.

„Je to balíček zoufalství vlády a vládní koalice,“ prohlásil Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Zpochybnil tvrzení, ze se jedná o dočasná opatření, která by měla do tří let skončit.

Včasné přijetí by mohl zkomplikovat prezident Václav Klaus. Na něj bude podle Štěcha vyvíjen tlak, aby balíček co nejdříve podepsal. Pokud by se balíček nepodařilo prosadit do konce měsíce, od příštího roku by platila sjednocená sazba DPH ve výši 17,5 procenta. Citelněji by se patrně zvýšily ceny potravin nebo léků, které nyní patří do snížené 14procentní sazby. Levnější by naopak mohlo být spotřební zboží, které podléhá 20procentní sazbě DPH.

Řešit by se to podle sociálních demokratů dalo rychlým přijetím další novely, kterou by se sazby ponechaly aspoň na současné úrovni. „Všichni dobře víme, že se nevybere ani o korunu více,“ uvedl ke zvýšení sazeb předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Poukazoval spolu s kolegy na to, že se ani po zvýšení DPH na současnou úroveň nepodařilo získat peníze na pokrytí důchodového deficitu. Balíčku vytýkali také nepřehlednost a nepřezkoumatelnost.