Senátní volby netáhnou, první den přišla desetina voličů

Senátní volby 2016

Senátní volby 2016 Zdroj: ČTK

Senátní volby 2016
Senátní volby 2016
Hlasování skončilo, začíná sčítání volebních lístků
Hlasování v Jihlavě
5
Fotogalerie

První den letošního finále senátních voleb dnes v deset hodin skončil. Mnoho lidí ale cestu do volebních místností nenašlo. Hlasovat dnes přišla podle informací zhruba desetina voličů, podobně jako před dvěma lety. Zbývající budou mít šanci ještě v sobotu od osmé do druhé hodiny odpoledne.

O 27 budoucích senátorech z 54 by mohlo hlasovat celkem přes 2,78 milionu voličů. K prvnímu kolu, které se konalo před týdnem spolu s krajskými volbami, přišla zhruba třetina z nich. Malý zájem voličů podle expertů souvisí mimo jiné s tím, že ve finále už mnozí nemají svého favorita, a je pro ně obtížné dát hlas někomu jinému.

Přečtěte si vše o letošních volbách

Zhruba dvě hodiny před uzavřením volebních místností přišla hlasovat většinou méně než desetina voličů. Účast je tak mírně nižší než ke konci prvního dne finále senátních voleb před dvěma lety. Výjimečně se dnes účast dostala k 15 procentům, třeba v Praze 6 a také v Telči a Dačicích, které jsou ale domovskými městy kandidátů.

V prvním kole před týdnem postoupili zástupci ANO ve 14 obvodech, sociální demokraté a lidovci mají ve finále po devíti kandidátech, které nominovali. ODS má možnost udržet si alespoň pět mandátů. Starostové mohou získat čtyři senátory, TOP 09 má tři, KSČM jednoho.

V pražských volebních obvodech účast přesahuje celostátní průměr. V Praze 6 dosahovala po necelých šesti hodinách hlasování asi 16 procent. V Praze 11 to bylo kolem 11,5 procenta, v desáté městské části o dvě desetiny procenta víc.

Zájem o druhé kolo senátních voleb bývá tradičně nižší. Nejvyšší účast byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,6 procenta voličů. Nejnižší byla před dvěma roky, kdy k urnám přišlo zhruba 16,7 procenta voličů.

Výsledky voleb bude po sobotním uzavření volebních místností zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu průběžně podle toho, jak je dostane od volebních komisí. Celkové výsledky by podle ČSÚ mohly být známy v sobotu do 17:00.

Nejrychleji byly známy kompletní výsledky senátního finále před dvěma lety. Zveřejněny byly za zhruba dvě a čtvrt hodiny po uzavření volebních místností, tehdy si senátory přišlo vybrat 16,69 procenta voličů.