Začíná druhé kolo voleb do Senátu, zopakuje ANO úspěch z krajských voleb?

Hlasování skončilo, začíná sčítání volebních lístků

Hlasování skončilo, začíná sčítání volebních lístků Zdroj: čtk

Hlasování v Jihlavě
Senátní volby 2016
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
Vicepremiér Andrej Babiš hlasoval v Průhonicích mezi prvními
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
14
Fotogalerie

S úderem čtrnácté hodiny se po týdnu v České republice znovu otevřou volební místnosti. Obyvatelé třetiny senátních obvodů v druhém kole rozhodnou, kdo bude jejich zájmy hájit v horní komoře Parlamentu.

K urnám se voliči vrátí ve všech sedmadvaceti obvodech, v prvním kole totiž nezískal nadpoloviční množství hlasů žádný z kandidátů. To však neznamená, že by výsledky po prvním kole byly mezi uchazeči o post senátora těsné.  Například ve Frýdku-Místku porazil se ziskem 46 procent Jiří Cieńciala Pavlu Golasowskou o třicet procentních bodů. S podobným ziskem triumfoval například v Liberci Michael Canov nad Markem Vávrou, v Praze 6 zase vypadal téměř jednoznačně souboj mezi ředitelem gymnázia Jiřím Růžičkou a filosofem Václavem Bělohradským.

Vše o letošních volbách si přečtěte zde

Mnohem napínavější tedy bude souboj například ve volebním obvodu Praha 11. Tam s tříprocentním náskokem zvítězila bývalá ministryně spravedlnosti a poslankyně za ANO Helena Válková nad zastupitelem Prahy 11 Ladislavem Kosem. Podle sázkových kanceláří by měl být právě tento souboj nejtěsnější. Například Fortuna oběma kandidátům přiřadila stejný kurz, což se v žádném jiném obvodu nestalo.

Více než o souboji jednotlivých osobností však volby budou spíše o rozdělení politické moci v zemi. Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše sice minulý týden zvítězilo v devíti krajích, následná tvorba koalic, během které se ČSSD snaží získat co nejvíce hejtmanských postů, však politickou situaci v zemi značně přiostřila.

Velmi zajímavý tak může být například táborský duel mezi starostou Mladé Vožice Jaroslavem Větrovským za ANO a sociálnědemokratickým ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem. V prvním kole zvítězil Větrovský s náskokem pouhých dvou desetin procenta, přesto si však Mládek v souboji věří. V minulosti se totiž nechal slyšet, že pokud v souboji s koaliční stranou o senátorské křeslo neuspěje, nabídne svou rezignaci na funkci ministra průmyslu a obchodu.

I pokud by ministr Mládek zvítězil, je už nyní jasné, že ČSSD bude mít v Senátu menší zastoupení. Strana obhajuje deset křesel, do druhého kola se však dostalo pouze devět kandidátů sociální demokracie, z toho většina až na druhé pozici. Už teď jsou senátní volby úspěchem pro KDU-ČSL a ANO, strany do druhého kola pošlou dvanáct, respektive čtrnáct kandidátů. Je tedy jisté, že v Senátu bude držet většinu vládní koalice. Doposud mělo ANO v horní komoře Parlamentu čtyři zástupce, KDU-ČSL jich má deset.

Volby do Senátu se dlouhodobě potýkají s nižší volební účastí, už ty první v roce 1996 navštívilo v prvním kole pouhých 35 procent voličů. Minulý týden byla situace ještě o něco horší, k volbám do Senátu se dostavilo 33,5 procent obyvatel, a to i přesto, že probíhaly souběžně s volbami do krajských zastupitelstev. V druhém kole se tak dá očekávat ještě nižší zájem o hlasování, během posledních senátních voleb se k urnám v druhém kole dostavilo pouze necelých sedmnáct procent voličů.

Volební místnosti jsou v pátek otevřeny do 22 hodin, v sobotu se otevírají v osm hodin a zavírají se ve dvě hodiny odpoledne. V případě, že by jeden z kandidátů nemohl nastoupit do druhého kola, utká se o post senátora kandidát s třetím nejvyšším počtem hlasů. V místě konání voleb by o tom měla voliče informovat komise, která na rozdíl od minulého týdne voličům poskytne hlasovací lístky.