Senátoři chtějí umožnit spontánní shromáždění bez ohlášení

Demonstrace na Václavském náměstí

Demonstrace na Václavském náměstí Zdroj: CTK

Senátoři chtějí umožnit konání spontánních shromáždění bez ohlášení úřadům. Úpravu dnes vložila horní komora na návrh svých výborů do novely, která mění pravidla demonstrací. Předlohu, v níž chce Senát taky rozšířit okruh osob, které můžou shromáždění radnicím oznamovat, opět posoudí poslanci.

Novela se v těchto bodech dostala do podoby, jak ji poslancům předložila vláda. Kabinet chtěl ustanovení o neplánovaných manifestacích uzákonit kvůli tomu, aby bylo možné bez obav z postihu uskutečnit shromáždění v bezprostřední reakci na novou nečekanou událost, například úmrtí významné osobnosti nebo teroristický útok. Sněmovna to ale z předlohy vyškrtla kvůli obavám, že ustanovení bude zneužíváno.

Horní komora žádá, aby shromáždění mohl oznámit kdokoli. Sněmovna se přiklonila k nynějšímu znění zákona ohledně svolavatele, aby jím nemohl být například jakýkoli cizinec nebo nezletilý člověk. Omezení by ale mohlo být podle senátorů v rozporu s listinou základních práv. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dal k oběma pozměňovacím návrhům neutrální stanovisko.