Silnice do pěti let bez billboardů. Vláda schválila Dobešův návrh

reklama, silnice

reklama, silnice Zdroj: CTK

Z českých silnic by měla do pěti let zmizet naprostá většina reklamních poutačů. Ty podle odborníků rozptylují pozornost řidičů a přispívají k nehodovosti. Návrh omezení reklamy, který předložil ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), schválila vláda. Novelu zákona o pozemních komunikacích má také mimo jiné zrychlit výkup půdy pro dopravní stavby a zpřehlednit mýtný systém.

Billboardy kolem silnic představují podle odborníků pro řidiče riziko. Upoutávají jejich pozornost, kterou by měli věnovat řízení. Obzvlášť nebezpečné jsou reklamní poutače v okolí rychlostních silnic. Stát se snaží proti rizikové reklamě zasáhnout dlouhodobě, zatím neúspěšně. Teď ale šance výrazně vzrostly – plán razantního omezení reklamy kolem silnic schválila vláda.

Do budoucna by měli povolení na výstavbu reklamních zařízení získat pouze provozovatelé restaurací, benzinových čerpacích stanic, motelů a dalších zařízení, která bezprostředně souvisí se silničním provozem. Jejich poutače by ale musely být umístěny maximálně do vzdálenosti 200 metrů od provozovny. Změna se ovšem nebude týkat poutačů v obecní a městské zástavbě, kde o jejich umístění rozhodují příslušné magistráty a radnice.

Další novinky: Jedna mýtná krabička pro celou Evropu a zrychlení výkupu pozemků

Vláda souhlasila také s návrhem ministerstva dopravy na zpřehlednění mýtného systému a usnadnění jeho využívání v rámci dalších evropských systémů. Součástí schválených změn je také zavedení slev na mýtné pro vozidla, která často využívají zpoplatněné silnice.

„Dnešní úprava nám poskytuje možnost zavést pro dopravce pouze jednu mýtnou krabičku pro celou Evropu a tím mu uspořit čas a finance. Inspirací nám byla úspěšná praxe leteckých dopravců jak domácích, tak evropských,“ podotkl Dobeš. Na vznik celoevropského systému se Česko musí připravit do října 2012.

Od změny zákona o urychlení dopravní infrastruktury ministerstvo očekává úsporu času při vykupování pozemků pod stavbami ve veřejném zájmu. V úpravě navrhuje úpravu dohody mezi investorem a vlastníkem pozemků před samotným vyvlastněním.

Vlastníkům by kromě odhadní ceny pozemků před změnou územního plánu na stavební pozemek určený pro dopravní stavbu nabídlo i bonus. Ten by se u nestavebních pozemků rovnal stu procent z jejich ceny, u stavebních pozemků a staveb by výše bonusu dosahovala 15 procent, uvedlo ministerstvo.