Silvestr bez rachejtlí. Letos zmizí zábavní pyrotechnika z centra a některých dalších částí Prahy

Ohňostroje letos nebudou

Ohňostroje letos nebudou Zdroj: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Zastupitelstvo Prahy přijalo návrh nové obecně závazné vyhlášky o používání pyrotechnických výrobků na území hlavního města, který předložila radní pro oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová.

Motivací pro razantnější regulaci byla kromě petic a stížností občanů a informací od veterinářů a záchranných stanic volně žijících živočichů také měření kontaminace životního prostředí.

S návrhem na změnu pravidel amatérského používání pyrotechniky v hlavním městě během silvestrovských a novoročních oslav vyslovilo souhlas i Zastupitelstvo hlavního města Prahy, a tak novelizovaná vyhláška bude platit už letos. Vyhláška vychází z negativních zkušeností při používání pyrotechnických výrobků v citlivých částech Prahy, zejména v centru, na náplavkách a v parcích.

Dosavadní vyhláška zakazovala laikům používání zábavní pyrotechniky na území hlavního města mimo místa k tomu určená během celého roku, vyjma několika dní, mezi něž patřily i Silvestr a Nový rok. „Bohužel právě na přelomu roku byla situace především v centru města opakovaně neúnosná. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu se množství odpálené pyrotechniky každý rok zvyšuje.

Odpalování pyrotechnických výrobků působilo rok co rok vážná zranění lidem i zvířatům a rovněž škody na majetku. Zanedbatelná není ani kontaminace životního prostředí. Na některých místech v centru Prahy byla například loni těsně po novoroční půlnoci koncentrace prachových částic menších než 2,5 mikrometru až dvanáctinásobně vyšší, než povoluje limit WHO,“ uvádí radní Hana Kordová Marvanová.

Cílem vyhlášky je především snížit všechna uvedená rizika a zároveň snížit výdaje spojené s likvidací odpadu z odpálené pyrotechniky. Vyhláška proto rozšiřuje zákaz používání pyrotechnických výrobků i na Silvestra a Nový rok, a to v nejcitlivějších částech Prahy, jakými jsou památková rezervace, vodní toky a jejich břehy, okolí nemocnic, domovů pro seniory, zvláště chráněná území, přírodní parky či okolí areálu Zoologické zahrady. Tato místa jsou ve vyhlášce podrobně vyjmenována a pojem okolí vymezen vzdáleností.