Česko je evropskou jedničkou v prodeji nelegální pyrotechniky

Pyrotechnika

Pyrotechnika Zdroj: Blesk:POLACEK JAKUB

Pyrotechnika
Pyrotechnika
Pyrotechnika
Pyrotechnika
Pyrotechnika
7
Fotogalerie

Tuzemští výrobci loni vyvezli zábavní pyrotechniku v hodnotě 233 milionů korun. Zemi tak zařadili na sedmé místo v žebříčku světových exportérů. Česku navíc patří evropský primát v nabídce nejnebezpečnějších ohňostrojů, jak vyplývá z informací projektu Evropa v datech.

V tuzemsku působí nejvíce firem, které ve svých e-shopech volně prodávají nejnebezpečnější pyrotechniku z takzvané kategorie F4. Takové ohňostroje mohou podle evropských pravidel odpalovat jen profesionální pyrotechnici. V tuzemsku musejí mít osvědčení o odborné způsobilosti vydané Českým báňským úřadem.

„Na území Česka je těch firem jedenáct. Ačkoli to může vypadat jako zanedbatelné číslo, v Evropské unii nemá obdoby. Podle studie Evropské komise z dubna 2019 je to více než dvojnásobek počtu obdobných v Bulharsku, Litvě nebo na Slovensku, tedy v zemích, které sdílejí druhé místo. V každé z nich působí čtyři takové firmy,“ uvedl analytik Tomáš Odstrčil z projektu Evropa v datech.

Jedním z důvodů vysokého počtu firem, které v Česku prodávají zábavní pyrotechniku, jsou i mírné tresty pro nelegální prodejce. Represe je v tuzemsku omezená nejvyšší pokutou 200 tisíc eur. Prodejci například v Portugalsku mohou jít do vězení až na dvanáct let a podobné tresty hrozí v Maďarsku či Bulharsku. Citelně vyšší oproti Česku bývají finanční postihy.

V Lucembursku může prodejce nelegální pyrotechniky zaplatit až milion eur, neomezené finanční sankce hrozí na Ukrajině či v Maďarsku. Nejpřísněji reguluje prodej zábavní pyrotechniky Irsko, kde jsou k mání pouze bouchací kuličky.

„V období těsně před koncem roku inspektoři z České obchodní inspekce po celé zemi intenzivně kontrolují prodejce zábavní pyrotechniky. Soustřeďují se na ty, kteří už v minulosti porušili zákony, nebo provádějí kontroly na základě podání podnětu od spotřebitelů,“ uvedl mluvčí inspektorů Jiří Fröhlich.

Celková výše pokut za prohřešky prodejců není ještě známa. Předloni inspekce při předsilvestrovských kontrolách zjistila v celém Česku pochybení v prodeji pyrotechniky téměř u poloviny prodejců.

Tržby v sektoru zábavní pyrotechniky se těžko vyčíslují zejména kvůli nárazovému prodeji na tržištích, jak zdůrazňuje David Klásek, jednatel ostravské firmy Klásek Trading, která patří k největším středoevropským obchodníkům se zábavní pyrotechnikou. „Celkové roční tržby za zábavní pyrotechniku odhaduji na půl miliardy korun, ale ve výsledku by mohly být i dvojnásobné,“ předpokládá.

První místo mezi vývozci zábavní pyrotechniky patří globálně jednoznačně Číně, která světový trh zásobuje z více než osmdesáti procent, což přesahuje hodnotu dvacet miliard korun. V Evropě vedou Nizozemci s vývozem v hodnotě 1,2 miliardy korun.

Čtyři stupně nebezpečnosti

Evropská pravidla dělí ohňostroje do čtyř kategorií označených písmenem F podle rizika, která představují. Do první spadají bouchací kuličky a v kategorii F2 jsou petardy či římské svíce. K ohňostrojům s označením F3 se řadí dělobuchy a menší kulové pumy.

Ohňostroje kategorie F4 jsou v Evropské unii povoleny pouze pyrotechnickým profesionálům. V Česku se za ohňostroj považuje jen pyrotechnika obsahující deset a více kilogramů výbušniny. Odpalování pyrotechniky s nižší hmotností není třeba oznamovat obecnímu úřadu a hasičskému sboru.