sKarty se rušit se nebudou. Co s nimi, ale vláda neví

sKarta

sKarta Zdroj: profimedia.cz

Kabinet nepodpořil zrušení sKaret, přes které se vyplácejí sociální dávky. Vláda nesouhlasí se senátním návrhem, podle něhož by měl systém skončit. Sdělila to vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Podle ní kabinet bude ale ještě projednávat návrh novel, které připravilo ministerstvo práce. Podle nich by sKarty měly sloužit jen jako průkazky. Povinné konto k nim u spořitelny by lidé už mít nemuseli, dávky by jim mohl rovnou posílat i stát.

„Vláda zaujala negativní stanovisko k senátnímu návrhu na úplné zrušení sKaret… sama navrhne některé parametrické změny pro jejich využití,“ uvedla Peake.

K návrhu změn zákonů mohou nyní ministerstva a další instituce mít připomínky, a to do 18. března. Poté novelu se změnou pravidel používání sociálních karet dostane vláda. Výsledné paragrafy pak pošle Sněmovně.

Projekt, který má podle smlouvy do roku 2024 provozovat Česká spořitelna, kritizuje rada postižených, opozice, odbory, ochránci dat či ombudsman. Premiér a ministryně práce se loni v prosinci s bankou dohodli na změnách. Nyní lidé dostávají k sKartě konto automaticky. Podle návrhu ministerstva práce by ho měli jen tehdy, pokud by o ně stáli a chtěli na ně dávky dostávat. Jinak by si sami určili, zda jim má peníze posílat rovnou stát na jejich účet či poštou. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) řekla, že povinné zřizování spořitelního účtu k sKartě by podle analýz bylo v rozporu s ústavou.

Spořitelna po oznámení změn uvedla, že pro ni účast na projektu ztrácí smysl. Podle banky návrh zásadně omezuje původní záměr. Podle smlouvy mělo přes sKarty putovat aspoň 98 procent dávek a v budoucnu i důchody. Premiér minulý týden řekl, že ústup od projektu by byl jednou z variant řešení. Jednat by se podle něj pak mohlo případně i o kompenzacích pro spořitelnu. Její generální ředitel Pavel Kysilka před nedávnem řekl, že banka na systém vydala zatím kolem 300 milionů.