Školy nebudou smět na prázdniny propouštět učitele

učitelka Michaela Dobešová ze základní školy prof. V. Vejdovského v Olomouci s jedním z prvňáků.

učitelka Michaela Dobešová ze základní školy prof. V. Vejdovského v Olomouci s jedním z prvňáků. Zdroj: ctk

Uzavírání pracovních smluv s učiteli pouze na deset měsíců školního roku bude až na výjimky zákonem zakázáno. Změnu přinese vládní novela o pedagogických pracovnících, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hrad. Norma má především odstranit praxi některých ředitelů škol, kteří na letní prázdniny učitele opakovaně propouštějí a v září zase přijímají.

Takovéto smlouvy podle dřívějšího vyjádření ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) dostává zhruba čtyři tisíce učitelů. Jde o 3,7 procenta všech pedagogů, i když školy dostávají peníze na celý kalendářní rok.

Novela zakáže řetězení desetiměsíčních smluv s učiteli tím, že délku pracovního poměru pro pedagogické pracovníky stanoví nejméně na 12 měsíců. Má to zabránit situacím, kdy se učitelé musejí na letní prázdniny registrovat na úřadech práce a přivydělávat si brigádami. Výjimku ze zákazu budou mít školy kvůli tomu, aby mohly přijmout pedagoga bez dostatečné odborné kvalifikace nebo na zástup za déle nepřítomného kmenového zaměstnance.

Zpozdění ve Sněmovně

Ministerstvo školství původně chtělo, aby se podle nových pravidel uzavíraly pracovní smlouvy už pro nynější školní rok. To se ale kvůli zpoždění se sněmovním schvalováním nezdařilo.

Novela taky nově umožní absolventům uměleckých oborů s pedagogickým zaměřením vyučovat předměty uměleckého zaměření na základních, středních školách či uměleckých školách. Doplnění se týká absolventů akademií múzických umění, kteří by byli oprávněni vyučovat estetickou, dramatickou nebo mediální výchovu.