Skončili jsme s přebytkem, hlásí VFN, jedna z největších českých nemocnic

Zařízení ve VFN

Zařízení ve VFN Zdroj: Archiv E15

Účet za loňské hospodaření představila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN), jedna z největších českých nemocnic. Potěšitelné je, že skončila v černých číslech. Provoz nemocnice vyšel za loňský rok na 6,8 miliardy korun a přes ekonomickou krizi se nemocnici podařilo udržet vyrovnané hospodaření, dokonce s mírným přebytkem 1,68 milionu korun.

Lékaři zde v roce 2012 ambulantně ošetřili 1,467 milionů pacientů a dalších více než 55 tisíc jich hospitalizovali. Nemocnice má pro pacienty k dispozici celkem 1539 lůžek, přičemž 231 z nich je určeno pro intenzivní péči. Jejich výtěžnost (odborný výraz) loni činila,5 procent. Průměrná ošetřovací doba činila 5 dnů. Celkový počet ošetřovacích dnů dosáhl v roce 2012 hodnoty 383 064.

„Naše nemocnice má nejdelší tradici akademické medicíny u nás a od svého založení do současnosti je největším výzkumným medicínským pracovištěm v České republice. Jsem ráda, že se nám přes nepříznivé ekonomické podmínky loni podařilo udržet vyrovnané hospodaření. Můžeme tak pacientům poskytovat moderní a kvalitní péči a zároveň postupně modernizovat naše provozy,“okomentovala čísla ředitelka VFN Dana Jurásková.

Výrazné investice

V roce 2012 realizovala VFN několik investičních akcí, které významným způsobem přispěly ke zlepšení, případně k rozšíření poskytované léčebné a diagnostické péče. Podařilo se otevřít nové pracoviště angio-CT umístěné na II. chirurgické klinice, zrekonstruované Centrum asistované reprodukce na Gynekologicko-porodnické klinice, proběhla komplexní rekonstrukce lůžkového oddělení Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Ambulantní část I. kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění se přestěhovala do rekonstruovaných prostor Fakultní polikliniky.

Přestože se péče o pacienty ve VFN zaměřuje na široké spektrum diagnostických a léčebných programů, jsou pro nemocnici dlouhodobě klíčové zejména diagnostika a léčba nádorových onemocnění, kardiovaskulárních onemocnění, metabolických onemocnění, chorob krve a krvetvorných orgánů, péče o matku a dítě, traumatologická péče a péče o pacienty s onemocněním nervové soustavy a duševními chorobami.